Utilizarea nanotehnologiei pentru îmbunătățirea eficienței chimioterapiei

Autor: Domșa Dariana , publicat la 16-08-2021

Utilizarea nanotehnologiei pentru îmbunătățirea eficienței chimioterapiei

Cercetătorii Universității din Arizona au identificat o modalitate de îmbunătățire a tratamentului cancerului colorectal și al cancerului de piele. În cadrul unui nou studiu, cercetătorii au utilizat nanotehnologia pentru îmbunătățirea eficienței chimioterapiei împotriva tumorilor agresive, cu rezultate favorabile în testele clinice pe șoareci.

Datorită capacității sale de a îmbunătăți mișcarea medicamentelor și a eficacității terapeutice, precum și a potențialului de a reduce toxicitățile sistemice, nanoterapia poate ajuta bolnavii de cancer să combată boala mai eficient și mai sigur. Nanoterapia poate valorifica imunitatea intrinsecă, pentru a lupta împotriva cancerului. Imunoterapiile, precum nanoterapia, ajută la creșterea capacității sistemului imunitar de a lupta împotriva celulelor canceroase. Punctele de control imune, regulatori ai sistemului imunitar, pot fi uneori ocolite de anumite tipuri de cancer, permițând celulelor canceroase să se răspândească în continuare. Blocarea punctului de control imun (ICB) este o terapie nouă, care poate ajuta corpul să lupte împotriva cancerului.

Terapiile ICB sunt eficiente pentru unele tipuri de cancer, dar nu funcționează pentru fiecare pacient. De exemplu, doar aproximativ 4% dintre pacienții cu cancer colorectal vor răspunde la terapia cu ICB. Cercetări recente s-au concentrat pe modalități de a spori puterea terapiilor ICB prin combinarea acestora cu agenți chimioterapeutici, cum ar fi camptotecina. Deși camptotecina este puternică, este de asemenea instabilă, are o solubilitate redusă în apă și poate avea efecte secundare grave pentru celulele sănătoase.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Arizona a creat prima platformă nanoterapeutică de acest gen pentru a depăși aceste obstacole. Folosind o metodă de livrare a nanotehnologiei, cercetătorii au îmbunătățit capacitatea camptotecinei de a sinergiza cu terapiile ICB, făcându-le mai eficiente împotriva tumorilor agresive. Cercetătorii menționează că platforma lor nanotehnologică, derivată din sfingomielină, o lipidă care este deja aprobată de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente, poate fi utilizată pentru a furniza o gamă de produse terapeutice împotriva cancerului.

 

 

sursa: Science Daily
foto: University of Arizona

Publicat la 16-08-2021 | Vizite: 443 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp