Ritmul circadian și dezvoltarea cancerului

Autor: Costin Oana , publicat la 17-11-2016

Ritmul circadian și dezvoltarea cancerului
Conform unui studiu desfășurat de cercetătorii din cadrul Institutului de Cercetare The Scripps, proteinele implicate în ritmul nostru circadian influențează dezvoltarea cancerului.

Rezultatele sugerează de asemenea că perturbările ritmului circadian ar lăsa necontrolată o proteină asociată cu cancerul, numită cMYC. Acest aspect are implicații importante pentru legătura dintre ritmul circadian și cancer, consideră autorii cercetării.

Informații pe larg despre ritmul circadian găsiți în acest articol.

Studii anterioare au indicat o asociere între lucrul în schimbul 3, respectiv tulburarea de somn numită jet lag și creșterea riscului de cancer, dar până acum nu se cunoștea mecanismul implicat.

Cercetătorii de la The Scripps s-au axat pe proteinele criptocrome, care au evoluat de la proteinele bacteriene care simt lumina și repară leziunile ADN-ului provocate de lumina solară. Aceste proteine (CRY1 și CRY2) reglează ritmul circadian uman.

Folosind celule de la rozătoare, cercetătorii au demonstrat că suprimarea genei care exprimă CRY2 reduce capacitatea celulei de a degrada proteina cMYC. În absența proteinei CRY2 care să țină la un nivel normal proteina cMYC, cercetătorii au observat o creștere a proliferării celulare, ca în cazul dezvoltării anormale a celulelor în cancer.

Cercetătorii consideră că această abilitate a proteinelor implicate în ritmul circadian nu a mai fost observată până acum și că sunt necesare studii suplimentare care să confirme legătura între ritmul circadian și cancer și în țesutul uman.

Studiul a fost publicat în jurnalul științific Molecular Cell.

Sursa: Medical Xpress

Publicat la 17-11-2016 | Vizite: 2558 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp