Cercetătorii au descoperit o țintă terapeutică promițătoare în cazul glioblastomului

Cercetătorii au descoperit o țintă terapeutică promițătoare în cazul glioblastomului
O echipă de cercetători de la mai multe centre a identificat o enzimă ce are un rol cheie în supraviețuirea și răspândirea celulor canceroase ale glioblastomului, care nu este prezentă în celulele cerebrale sănătoase.

Această enzimă ar putea reprezenta un target pentru terapiile viitoare, pentru a reduce din agresivitatea acestui dip de cancer foarte invaziv.
Glioblastomul este considerat cel mai devastator tip de cancer uman, cu o rată medie de supraviețuire de numai 14 luni de la diagnostic.

Studiul, apărut în Molecular Cancer Research dă speranțe că s-ar putea stopa dezvoltarea galopantă a glioblastomului și astfel, șansele de supraviețuire ar crește simțitor.

Enzima descoperită, G6PC,este prezentă și în alte tipuri de celule canceroase, ajutându-le să folosească glucoza la o rată de 200 de ori mai mare decât în cazul celulelor sănătoase.
Până acum însă nu se știa că este prezentă și în cazul glioblastomului.

Prin inhibarea enzimei G6PC, s-a observat că celulele canceroase deveneau mai puțin viabile și mai puțin capabile să se deplaseze în organism.
Prin suprimarea acesteia și supunerea la un tratament specific, celulele canceroase deveneau mai puțin maligne, mai sensibile la tratament și în final, mureau.

În continuare, cea mai mare provocare o reprezintă descoperirea unui preparat farmaceutic care să poată inhiba exprimarea enzimei G6PC la nivelul creierului.


Sursa: Molecular Cancer Research, citată de Medical Xpress

Publicat la 14-11-2014 | Vizite: 2344 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp