Compușii din ceapă ar putea opri dezvoltarea proliferării celulare în cancerul ovarian

Autor: Costin Oana , publicat la 24-10-2016

Compușii din ceapă ar putea opri dezvoltarea proliferării celulare în cancerul ovarian
Bogată în vitamine, minerale și antioxidanți și cu un conținut redus de calorii, ceapa și-a arătat beneficiile pentru sănătate, printre care se numără faptul că scade riscul dezvoltării anumitor cancere și ameliorează depresia. Un studiu recent sugerează că anumiți compuși din ceapă ar putea avea un efect de protecție împotriva cancerului ovarian.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății din 2014, cancerul ovarian epitelial ar fi cel mai comun tip de cancer ovarian, cu o rată de supraviețuire de 5 ani de 40%. Aproximativ 80% dintre paciente au o recădere după tratamentul constând în chimioterapie.

În acest context, cercetătorii de la Universitatea Kumamoto din Japonia au investigat efectele pe care anumiți compuși din ceapă (onionin A sau ONA) le-ar putea avea asupra acestui tip de cancer ovarian. Testați pe un model preclinic pe celule, s-a observat că acești compuși au încetinit dezvoltarea cancerului. De asemenea, onionin A a inhibat activitățile pro-tumorale și celulele mieloide supresoare derivate, care ar fi legate de supresiunea răspunsului imun anti-tumoral al limfocitelor gazdă. Totodată, ONA a crescut efectul medicației anti-cancer prin dezvoltarea abilității anti-proliferare.

Cercetătorii au testat doze de onionin A în experimente pe șoareci cu cancer ovarian și au observat o lungire a duratei de viață și o diminuare a dezvoltării tumorii ovariene. Autorii consideră că rezultatele studiului sunt o dovadă a efectului de încetinire a progresiei cancerului ovarian de către onionin A prin întreruperea activității celulelor mioloide pro-tumoră.

Administrarea de ONA nu a produs efecte secundare, însă sunt necesare teste suplimentare înainte de a putea fi recomandate pacientelor cu cancer ovarian administrarea suplimentelor de ONA.

Acesta este primul studiu care indică un efect împotriva cancerului ovarian al onionin A. Studiul a fost publicat în jurnalul Scientific Reports.

Sursa: Medical News Today

Publicat la 24-10-2016 | Vizite: 2359 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp