O posibilă explicație pentru recidiva cancerului mamar

Autor: Mancaș Mălina , publicat la 18-11-2016

O posibilă explicație pentru recidiva cancerului mamar
Principala teamă a persoanelor care s-au vindecat de cancer este că acesta va recidiva. Cercetătorii din cadrul Texas A&M College of Medicine au descoperit că celulele tumorale „dormante” (inactive) pot recidiva prin dezvoltarea canibalismului celular – hrănindu-se practic cu celulele stem proprii ale organismului.

Rezultatele studiului au fost publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Cercetătorii au lucrat la un proiect ce presupune „învățarea” celulelor stem adulte din măduva osoasă, numite celule stem mezenchimale, să lupte împotriva cancerului, când au observat că acestea au dispărut spontan din culturile de celule.

Astfel, s-a observat că celulele canceroase mamare au înglobat celule stem. Celulele canceroase erau „dormante”, inactive, însă ulterior au devenit maligne, mult mai rezistente la chimioterapie și la deprivare nutritivă.

Deoarece sunt de obicei reduse la număr, celulele tumorale care supraviețuiesc nu pot fi detectate cu metodele uzuale de scanare de cele mai multe ori. Ulterior, când anumite condiții sunt îndeplinite, acestea încep să se dezvolte iar, lucru ce duce la recidiva cancerului și apariția rezistenței la tratament, ceea ce reduce șansele de vindecare.

Rezultatele cercetării sunt extrem de importante și ar putea favoriza dezvoltarea unor tratamente eficiente împotriva acestor celule inactive, care să nu afecteze celulele sănătoase ale organismului.

Sursa: Science Daily

Publicat la 18-11-2016 | Vizite: 4110 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp