Tipurile de cancer cu impactul cel mai mare asupra anilor de viață sănătoși

Autor: Costin Oana , publicat la 19-10-2016

Tipurile de cancer cu impactul cel mai mare asupra anilor de viață sănătoși
Un studiu recent publicat în American Journal of Preventive Medicine a realizat un clasament al tipurilor de cancer care au impactul cel mai mare asupra duratei de viață.

Pentru a măsura acest impact, cercetătorii au calculat anii ajustați pierduți din cauza cancerului, un singur indicator în care au fost combinate: mortalitatea, incidența cancerului, supraviețuirea și calitatea vieții.

Estimările lor sunt făcute pentru populația americană pentru anul 2011. Numărul de ani pierduți din cauza cancerului a fost legat în principal de moartea prematură cauzată de cancer (91% din cazuri) și doar 9% au fost legate de scăderea calității vieții cauzate de boală, de tratament sau de alte aspecte legate de afecțiune.

Dintre tipurile de cancer, cel pulmonar a fost de departe cel mai mult legat de pierderea anilor de viață, cu un procent de 24%. Următoarele au fost:
  • cancerul de sân (10%);
  • cancerul colorectal (9%);
  • cancerul pancreatic (6%);
  • cancerul de prostată (5%);
  • leucemia (4%) și cancerul de ficat (4%);
  • cancerul cerebral (3%), limfomul non-Hodgkin (3%) și cancerul ovarian (3%).
Primele 4 tipuri de cancer din acest clasament sunt responsabile pentru jumătate dintre cazurile de reducere a duratei de viață sănătoase.

Cercetătorii atrag atenția asupra efectului pe care doi factori de risc îi pot avea asupra dezvoltării cancerului. Este vorba despre fumat și consumul de alcool, iar studiul sugerează că 11 din 15 tipuri de cancer care au cel mai mare impact asupra duratei de viață sunt strâns legate de aceste obiceiuri.

Sursa: Medical Xpress

Publicat la 19-10-2016 | Vizite: 3478 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp