Alcoolul și cancerul

Autor: Costin Oana , publicat la 03-11-2016

Alcoolul și cancerul
Alcoolul este unul dintre factorii de risc implicați în dezvoltarea cancerului. Impactul său a fost măsurat în cadrul unui studiu realizat de IARC (Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului), parte a Organizației Mondiale a Sănătății. Rezultatele finale nu au fost încă publicate, dar informații preliminare au fost prezentate în cadrul Congresului Internațional al Cancerului, desfășurat anul acesta la Paris.

Autorii semnalează faptul că în 2012 consumul de alcool a cauzat 700 000 de noi cazuri de cancer și aproximativ 366 000 de decese, preponderent în statele bogate.

Impactul cel mai mare al alcoolului a fost observat în America de Nord, Australia și Europa, mai ales în statele estice.

Comparând riscul de cancer la persoanele care consumă alcool cu al celor care nu beau, cercetătorii au estimat că alcoolul ar fi responsabil de aproximativ 5% din numărul de cazuri noi de cancer și de 4,5% din decesele prin cancer dintr-un an.

Dintre tipurile de cancer, implicația cea mai mare a alcoolului este în cazul cancerului mamar (1 din 4 cazuri noi de cancer au fost atribuite consumului de alcool), urmat de cancerul colorectal, cu 23 de procente. Pentru cancerul de sân, s-a observat o creștere a riscului în funcție de cantitatea consumată.

În ceea ce privește mortalitatea prin cancer, alcoolul este implicat în cancerul esofagian, urmat de cancerul colorectal.

Autorii studiului atrag totodată atenția asupra faptului că populația nu știe, în general, că alcoolul poate cauza cancer, cu toate că băuturile alcoolice sunt incluse în grupul 1 de risc carcinogen, ceea ce înseamnă că alcoolul poate cauza cancer.

Sursa: Medical Xpress

Publicat la 03-11-2016 | Vizite: 3202 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp