Cum migrează celulele canceroase în organism?

Autor: Mancaș Mălina , publicat la 19-10-2016

Cum migrează celulele canceroase în organism?
Un grup de celule ce migrează la o zonă lezată pentru a o repara și un grup de celule canceroase ce invadează un țesut sănătos au același mod de acțiune pentru a se deplasa la locul dorit.

Cercetătorii din cadrul Centrului pentru Complexitate și Biosisteme de la Universitatea din Milano au identificat legile care guvernează mișcările maselor celulare în organism. Această descoperire ar putea fi benefică pentru dezvoltarea unor numeroase aplicații biomedicale, de la medicina regenerativă la terapia cancerului.

Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul PNAS.

Studiul s-a axat pe analiza diferitelor tipuri de celule și grupuri celulare și modul în care acestea se deplasează prin diferite substraturi și condiții. Rezultatele obținute au fost ulterior analizate pentru a identifica proprietățile acestor mișcări, fiind ulterior comparate cu simulările computerizate.

Migrarea grupurilor de celule este dirijată de o serie de mecanisme biologice din interiorul celulelor și de factori externi, cum ar fi matricea care asigură suportul structural și biochimic al legăturilor dintre celule în țesut.

Principalul compus al matricei este colagenul, ce formează o rețea de fibre ce asigură integritatea celulelor și țesuturilor prin asigurarea rezistenței și sensibilității crescute la deformări. Când o singură celulă se mișcă, structura sa internă generează un semnal ce se transmite prin matrice la celulele învecinate. Acest lucru duce la formarea unei activități intermitente, pe care cercetătorii au transpus-o sub forma unei formule matematice.

De fapt, cercetătorii au observat că mișcarea acestor celule se supune legilor universale ale naturii. Asta înseamnă că celulele vii se mișcă și invadează spațiile în același mod ca cele neînsuflețite, cum ar fi lichidul ce umple un vas gol.

Migrarea celulelor este afectată de structura substratului, fiind  proprietate a celulelor tumorale de a utiliza diferite mecanisme pentru a se deplasa, în funcție de mediu.

Sursa: Science Daily

Publicat la 19-10-2016 | Vizite: 5352 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp