Hormonoterapia cancerului de prostată ar putea crește riscul de demență?

Autor: Acasandrei Mihaela , publicat la 14-10-2016

Hormonoterapia cancerului de prostată ar putea crește riscul de demență?
În rândul bărbaților care au beneficiat în cadrul tratamentului pentru cancer de prostată de terapie hormonală sau de deprivare androgenică, s-a remarcat o probabilitate de 2 ori mai mare de a fi diagnosticați cu demență. Aceasta a fost concluzia unui studiu publicat recent în jurnalul științific JAMA Oncology.

Terapia de deprivare androgenică a fost utilizată începând cu anul 1940 pentru a reduce concentrațiile de hormoni androgeni (testosteron, dihidrotestosteron etc.), cu rol în stimularea creșterii tumorale la pacienții cu cancer de prostată.

Potrivit American Cancer Society, terapia hormonală este recomandată atunci când tratamentul chirurgical sau radiologic al cancerului de prostată nu mai constituie o opțiune, în cazul recidivelor, dar și înainte sau în timpul iradierii, pentru a crește eficiența terapiei.

Deși s-au remarcat numeroase beneficii ale hormonoterapiei cu privire la supraviețuirea în cancerul de prostată, au fost sugerate și o serie de efecte secundare ale tratamentului asupra funcției cognitive. Astfel, s-a observat o asociere între deprivarea androgenică și boala Alzheimer, cea mai frecventă formă de demență.

Studiul de față de asemenea și-a propus să estimeze incidența demenței, inclusiv a demenței Alzheimer, a demenție vasculare, respectiv frontotemporale, la supraviețuitorii de cancer de prostată la 5 ani de la finalizarea tratamentului hormonal. La analiză au luat parte 5,272 bărbați, dintre care 1,826 au beneficiat de terapie de deprivare androgenică.

În comparație cu bărbații care nu au primit terapie hormonală, cei care au beneficiat de acestă formă de tratament au prezentat un risc de circa două ori mai mare de a fi diagnosticat cu demență, 7.9 comparativ cu 3.9.

Având în vedere că au crescut substanțial ratele de supraviețuire în rândul pacienților cu cancer, se consideră oportună informarea pacienților cu privire la posibilele efecte adverse ale tratamentelor antitumorale asupra funcției cognitive. De aceea sunt necesare studii suplimentare pentru a valida aceste descoperiri.

Potrivit autorilor, „o astfel de decizie clinică nu se poate baza pe rezultatele unei singure analize, având în vedere că terapia hormonală poate asigura creșterea speranței de viață la unii pacienți cu cancer de prostată”.

Sursa: Medical News Today

Publicat la 14-10-2016 | Vizite: 3256 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp