Un nou tratament ar putea extinde supraviețuirea la pacienții cu cancer colorectal avansat

Autor: Domșa Dariana , publicat la 20-12-2021

Un nou tratament ar putea extinde supraviețuirea la pacienții cu cancer colorectal avansat
Monoterapia cu sotorasib, o moleculă care inhibă specific și ireversibil o genă mutantă asociată cu cancerul rezistent la tratament, a dus la o activitate antitumorală și un profil beneficiu-risc favorabil în rândul pacienților cu cancer colorectal avansat, conform concluziilor unui studiu clinic de faza a doua.
Studiul de cercetare s-a concentrat pe un subgrup de pacienți cu cancer colorectal care poartă o genă mutantă numită KRAS G12C, despre care se estimează că provoacă aproximativ 4% dintre cancerele colorectale. Mutațiile KRAS au fost legate de o supraviețuire generală mai proastă în cancerul colorectal, parțial pentru că sunt rezistente la terapiile țintite care inhibă proteina EGFR, o cale care permite creșterea celulelor canceroase.

Pentru această populație rezistentă la chimioterapie, rezultatele studiului au depășit beneficiile istorice legate de terapiile aprobate de linia a treia și a patra pentru cancerul colorectal avansat. „Studiul actual este o dovadă a principiului că țintirea KRAS G12C cu o moleculă mică de inhibitor KRAS G12C, sotorasib, poate duce la micșorarea tumorii și la o durată semnificativă a controlului bolii la o populație de pacienți care, altfel, are opțiuni de tratament foarte limitate”, a declarat autorul studiului, Marwan Fakih.

În timp ce rata de răspuns din studiu nu a îndeplinit așteptările, studiul a arătat o rată de răspuns obiectiv de 9,7% în rândul celor 62 de pacienți înscriși, șase pacienți obținând un răspuns parțial. Controlul bolii (răspuns complet, răspuns parțial sau boală stabilă) a fost obținut la 82% dintre pacienți. Supraviețuirea mediană fără progresie și supraviețuirea globală au fost de patru luni și, respectiv, de aproape 11 luni.

Pacienții au primit o medie a trei regimuri de tratament anterioare de terapie sistemică anti-cancer, 73% dintre pacienți primind trei sau mai multe linii de tratament anterioare înainte de a participa la studiu. Cele mai multe efecte secundare legate de tratament au fost minore (gradul 1-2) și au inclus diaree și greață.

În prezent, rata generală de răspuns pentru pacienții cu cancer colorectal metastatic recurent care iau tratamente aprobate, cum ar fi trifluridină și regorafenib, variază de la 1 la 4%. Supraviețuirea lor medie estimată fără progresie și supraviețuirea globală variază de la două până la trei luni și, respectiv, șase până la nouă luni.

sursa: News Medical

Publicat la 20-12-2021 | Vizite: 277 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp