Un nou test de sânge pentru cancerul de prostată, cu o acuratețe de 94%
Autor: Bulacu-Dabu Ioan-Alexandru , publicat la 17-03-2023
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea East Anglia arată că testul de sânge EpiSwitch (PSE) pe care l-au creat poate detecta cancerul de prostată cu o acuratețe crescută, de 94%, depășind astfel testul de sânge pentru antigenul specific de prostată (PSA), ce este utilizat în prezent în cadrul screening-ului acestui tip de tumoră.
Conform oamenilor de știință, actualmente nu există un singur astfel de test, însă testul PSA este cel mai utilizat, alături de examenele clinice, scanările imagistice RMN și biopsiile, pentru detectarea cancerului de prostată, cel mai frecvent tip de tumoră la sexul masculin. Dmitry Pshezhetskiy, profesor la universitatea englezească, explică faptul că tumorilor maligne localizate la nivelul prostatei prezintă o rată a mortalității de un deces la fiecare 45 de minute în Marea Britanie, ceea ce determină o nevoie de creare a unor noi modalități de diagnosticare a acestora. În plus, autorul menționează și faptul că testul PSA nu are o specificitate absolută pentru cancerul de prostată, întrucât aproximativ trei sferturi din persoanele cărora li se efectuează biopsii în urma unui rezultat pozitiv la aceste teste prezintă, într-adevăr, cancer de prostată.
Profesorul evidențiază faptul că noul test, PSE, oferă un diagnostic rapid prin tehnici minim invazive al cancerului de prostată, cu rezultate impresionante atunci când este utilizat în contextul screening-ului unei populații cu risc crescut de apariție a acestui tip tumoral, sugerând în consecință un beneficiu real pentru sănătatea bărbaților.
În plus, Jon Burrows, doctor la Oxford Biodynamics, subliniază faptul că există o nevoie clară de un test de sânge foarte precis pentru depistarea cancerului de prostată la bărbați și pentru identificarea persoanelor ce prezintă un risc crescut de dezvoltare a acestuia. Astfel, afirmă doctorul, pacienții sunt scutiți de proceduri inutile, costisitoare și invazive la care ar trebui să fie supuși în cazul în care sunt utilizate testele folosite în prezent, printre care se numără și PSA. Prin urmare, inovația ar putea avea efecte pozitive și asupra reducerii costului general al îngrijirii în cadrul analizelor de sănătate globală, contribuind la scăderea unei poveri din sistemul sanitar la nivel global.
sursa: Science Daily
foto: University of East Anglia, Getty Images
Publicat la 17-03-2023 | Vizite: 194 | bibliografie
Alte articole:
- Cum migreaza celulele canceroase in organism?
- Tipurile de cancer cu impactul cel mai mare asupra anilor de viata sanatosi
- Dispozitivul portabil ce poate depista markerii tumorali
- Compusii din ceapa ar putea opri dezvoltarea proliferarii celulare in cancerul ovarian
- Nanoparticulele din aur ar putea fi utilizate in tratamentul cancerului pancreatic
- Un nou tratament impotriva cancerului ovarian
- Alcoolul si cancerul
- Persoanele intolerante la lactoza au un risc mai mic de a dezvolta anumite tipuri de cancer
- Metastazarea cancerului in organism ar putea fi incetinita, cred cercetatorii
- Cercetatorii au descoperit o tinta terapeutica promitatoare in cazul glioblastomului
- Extractul de aronia, in combinatie cu chimioterapia, omoara cancerul de pancreas
- De ce apare rezistenta la tamoxifen?
- Hormonoterapia cancerului de prostata ar putea creste riscul de dementa?
- Ritmul circadian si dezvoltarea cancerului
- O posibila explicatie pentru recidiva cancerului mamar