Un nou algoritm ar putea fi folosit pentru compararea cu precizie a tumorilor canceroase

Autor: Teodorescu Mihai , publicat la 14-10-2021

Un nou algoritm ar putea fi folosit pentru compararea cu precizie a tumorilor canceroase
Cercetătorii de la Institutul Politehnic din Haifa au dezvoltat un algoritm care îmbunătățește capacitatea de a compara tumorile între diferiți pacienți. Algoritmul poate găsi un numitor comun neîntrerupt în datele colectate din tumorile pacienților.
În ultimii ani, cercetarea cancerului a suferit o serie de revoluții semnificative. Progresul a permis profilarea probelor de cancer utilizând secvențierea ARN cu o singură celulă și analiza proteomică, lucru care a condus la generarea de cantități mari de date multidimensionale pe un număr imens de celule, permițând caracterizarea atât a țesutului sănătos, cât și a țesuturilor maligne. Cantitatea mare de date a relevat variabilitatea existentă între tumorile diferiților pacienți, în care caracterizarea celulară, care este derivată din mediul genetic al pacientului, este unică pentru fiecare pacient.

În ciuda avantajului substanțial derivat dintr-o caracterizare atât de precisă a pacientului, o astfel de dezvoltare împiedică compararea diferiților pacienți. În absența unui numitor comun, comparația, care este esențială pentru identificarea markerilor prognostic, devine imposibilă. Algoritmul dezvoltat de cercetătorii de la Institutul Politehnic din Haifa oferă o soluție la această provocare complexă prin intermediul unei „comparații bazate pe variație”.

Algoritmul inovator oferă posibilitatea de a plasa numeroase tumori diferite pe o scară uniformă, care oferă un punct de referință pentru comparație. În acest fel, tumorile diferiților pacienți pot fi comparate în mod semnificativ. Totodată, algoritmul permite compararea tumorilor aceluiași pacient pe parcursul bolii (de exemplu, la diagnostic și după tratament). Rezoluția furnizată de algoritm poate fi folosită pentru aplicații clinice, cum ar fi predicția diferiților indici clinici cu o precizie foarte mare, care poate depăși precizia instrumentelor tradiționale.

sursa: Science Daily
foto: Professor Shai Shen-Orr (right) and Dr. Ayelet Alpert, Technion

Publicat la 14-10-2021 | Vizite: 242 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp