Un dispozitiv magnetic de dimensiuni reduse ar putea ucide cancerul

Autor: Domșa Dariana , publicat la 04-02-2022

Un dispozitiv magnetic de dimensiuni reduse ar putea ucide cancerul
O terapie împotriva cancerului, ce presupune utilizarea unui scaner RMN pentru a ghida prin creier un dispozitiv magnetic, de mărimea unui bob de orez, pentru a încălzi și a distruge tumorile, a fost descrisă într-un nou studiu de cercetătorii de la Colegiul Universitar din Londra.
Terapia, utilizată și demonstrată anterior în experimente de laborator efectuate pe șoareci, se numește „ablație ghidată de imagine minim invazivă” sau MINIMA și cuprinde un dispozitiv termomagnetic feromagnetic navigat către o tumoare folosind gradienți de propulsie magnetică generați de un scaner RMN, înainte de a fi încălzit de la distanță, pentru a ucide celulele canceroase din apropiere.

Cercetătorii spun că descoperirile, publicate în Advanced Science, stabilesc „dovada de concept” pentru tratamentul precis și eficient al glioblastomului, împreună cu alte tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de prostată, care ar putea beneficia de terapii mai puțin invazive.

„MINIMA este o nouă terapie ghidată de RMN care are potențialul de a evita efectele secundare tradiționale prin tratarea precisă a tumorii, fără a afecta țesuturile sănătoase. Datorită faptului că dispozitivul de încălzire este magnetic, câmpurile magnetice din scanerul RMN pot fi folosite pentru a-l direcționa de la distanță prin țesut către tumoră”, declară autorul principal al studiului, profesorul Mark Lythgoe.

Dispozitivele utilizate, descrise drept semințe termomagnetice, au o formă sferică, o dimensiune de 2 mm și sunt realizate dintr-un aliaj metalic. Semințele sunt implantate superficial în țesut, înainte de a fi ghidate cu ajutorul aparatului RMN către cancer. Scanerele RMN sunt disponibile cu ușurință în spitalele din întreaga lume și sunt foarte esențiale în diagnosticarea bolilor. Studiul actual arată faptul că MINIMA are potențialul de a transforma un scaner RMN de la un dispozitiv de diagnostic într-o platformă terapeutică.

sursa: Science Daily
foto: Ilustrație grafică a „ablației minim invazive ghidate imagistic” sau MINIM, credit: Chris Payne, Simon Walker-Samuel, Rebecca Baker and Mark Lythgoe at UCL.

Publicat la 04-02-2022 | Vizite: 203 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp