Ultrasunetele, utilizate pentru a distruge celulele canceroase, fără efecte secundare

Autor: Domșa Dariana , publicat la 14-08-2021

Bioinginerii de la Universitatea din California din San Diego au dezvoltat o imunoterapie împotriva cancerului care combină ultrasunetele cu celulele imune care omoară cancerul, pentru a distruge tumorile maligne fără a afecta țesuturile normale. Noua terapie experimentală a încetinit semnificativ creșterea tumorilor canceroase solide la șoareci.

Echipa de cercetători, condusă de profesorul de bioinginerie Peter Yingxiao Wang și profesorul emerit de bioinginerie Shu Chien, și-a detaliat munca într-o lucrare publicată în Nature Biomedical Engineering. Lucrarea abordează o problemă de lungă durată în domeniul imunoterapiei cancerului: cum se poate ca terapia cu celule T a receptorilor antigenilor himerici (CAR) să fie sigură și eficientă în tratarea tumorilor solide.

Terapia cu celule T CAR implică colectarea celulelor T ale unui pacient și ingineria genetică a acestora pentru a exprima pe suprafața lor receptori speciali, numiți CAR, care recunosc antigeni specifici ai celulelor canceroase. Celulele T CAR rezultate sunt apoi perfuzate înapoi în pacient pentru a găsi și pentru a ataca celulele care au antigeni de cancer pe suprafața lor. Terapia a funcționat bine pentru tratamentul unor anumite tipuri de cancer, dar nu împotriva tumorilor solide, deoarece multe dintre antigenele țintă sunt exprimate și pe țesuturi și organe normale, ceea ce poate duce la efecte adverse grave.

Pentru a combate această problemă, echipa de cercetători a prelevat celule T standard CAR și le-a re-proiectat astfel încât să exprime proteina CAR doar atunci când se aplică ultrasunete. Abordarea echipei implică injectarea celulelor T CAR recondiționate în tumori și apoi plasarea unui mic transductor cu ultrasunete pe o zonă a pielii care se află deasupra tumorii pentru a activa celulele T CAR. Traductorul folosește fascicule de ultrasunete focalizate pentru a concentra impulsuri scurte de energie ultrasunete la tumoare. Acest lucru face ca tumora să se încălzească moderat, fără a afecta țesutul înconjurător.

În studiile de laborator, la șoarecii tratați cu noile celule T CAR, doar tumorile care au fost expuse ultrasunetelor au fost atacate. În schimb, la șoareci care au fost tratați cu celule T standard CAR, au fost atacate toate tumorile și țesuturile care exprimă antigenul țintă. Lucrarea este încă în stadiile incipiente, fiind necesare mai multe teste preclinice și studii de toxicitate înainte de a putea ajunge la studii clinice.

sursa: Science Daily

Publicat la 14-08-2021 | Vizite: 569 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp