Tumorile solide montează limfocitele T ca scut împotriva atacului imunitar

Autor: Pintilii Oana-Ștefania , publicat la 23-05-2022

Tumorile solide montează limfocitele T ca scut împotriva atacului imunitar
O echipă de cercetători a identificat un subset de limfocite T specifice tumorilor capului și gâtului, cu funcții modificate. Noua descoperire se bazează pe modificarea funcțiilor acestor limfocite T pentru a eluda sistemul imun și de a proteja de fapt tumora. Mecanismul de acțiune este descris în studiul apărut în revista Nature, asemenea unui truc al cancerului ce ar distruge apărarea naturală a organismului.
Studiul ar putea explica motivul pentru care imunoterapia este mai puțin eficientă în cazul tumorilor solide (de sân, prostată, rinichi, colorectal), prin comparație cu alte tipuri de cancere.

Oamenii de știință au analizat răspunsul celulelor sistemului imun în tumorile solide ale capului și gâtului, prin comparație cu probe din țesuturi gingivale inflamate. Limfocitele T identificate în micromediile tumorale erau diferite de cele identificate în regiunea gingivală, având comportament atipic. 75% dintre limfocitele T reglatoare (T-reg) din mediul tumoral produc doi receptori unici (IL-1R1 și ICOS).

Conform studiului, tumorile au dezvoltat o tactică prin care atrag aceste limfocite cu receptori aparte, pentru a forma o barieră protectoare. În condiții normale, limfocitele luptă împotriva tumorilor și urmăresc distrucția lor. Noile observații dezvăluie însă inversarea comportamentului, prin acțiunea anormală a celulelor T. Terapiile actuale ar putea funcționa mai eficient dacă ar elimina această protecție.

Cercetătorii au scanat totodată 21 de tipuri diferite de gene. Gena care corespunde receptorului IL-1R1 apare la toate cele 19 tipuri de tumori solide examinate.

Proiectarea unor medicamente care să elimine limfocitele T-reg cu receptorii IL-1R1 și ICOS ar putea lupta împotriva cancerului.

Important este ca limfocitele T din organism să împiedice inflamația și să fie capabile să atace tumora, fără a afecta țesuturile sănătoase.

sursa: Science Daily
foto: Robert Hood /Fred Hutch News Service

Publicat la 23-05-2022 | Vizite: 161 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp