Testul de sânge cu o eficacitate de peste 99% în depistarea cancerului

Autor: Teodorescu Mihai , publicat la 01-10-2019

Testul de sânge cu o eficacitate de peste 99% în depistarea cancerului
O nouă cercetare, prezentată în cadrul Congresului pentru Societatea Europeană pentru Oncologie Medicală, ar putea să ofere o nouă modalitate eficientă de diagnosticare în mod specific a cancerului.

Cercetătorii de la Dana-Farber Cancer Institute au reușit să dezvolte un nou test de sânge, cu ajutorul căruia ar putea fi depistate numeroase tipuri de cancer, cu un grad de precizie foarte ridicat. Testul folosește tehnologia de secvențiere pentru sondarea ADN-ului pentru a descoperi grupele metil adăugate moleculei. Comparativ cu biopsiile lichide, aceste teste de sânge depistează mutațiile genetice sau orice alte modificări care apar la nivelul ADN-ului și care au legătură cu cancerul. Testul caută grupele metil atașate ADN-ului în urma procesului de metilare, deoarece acestea pot controla pornirea și oprirea genelor, adesea modelele anormale de metilare dovedindu-se indicative pentru cancer.

Un număr de aproximativ 3.600 probe de sânge provenite atât de la pacienți sănătoși, fără diagnostic de cancer, cât și de la persoane bolnave de cancer, au fost analizate de către cercetători. Capacitatea testului de sânge de a oferi un rezultat pozitiv doar atunci când a fost prezent cancerul, cât și de depistare cu precizie a organului sau țesutului de origine a cancerului, a fost una crescută. Mai exact, testul a avut o specificitate generală de 99,4% (rata de depistare a cancerului), ceea ce înseamnă că mai puțin de 1% dintre rezultate au fost indicate în mod eronat. În ceea ce privește procentajul de reușită a testului în detectarea cancerului cu o rată mare de mortalitate, acesta a fost de 76%. Pentru doar 11% dintre eșantioane nu a putut fi identificat în mod corect țesutul sau organul de origine a cancerului.

Prezenta lucrare ar putea să îi ajute pe cercetători să dezvolte o modalitate cu o precizie maximă de depistare a cancerului, care să nu implice soluții invazive și care îi pot crea disconfort pacientului. Rezultatele studiului demonstrează că analizele de sânge reprezintă o modalitate fezabilă de depistare a persoanelor care cu cancer. Utilizarea pe scară largă a testului ar putea ajuta la detectarea mai rapidă a cancerului și s-ar putea traduce printr-o creștere a numărului de pacienți care primesc tratamentul, dar și la o scădere a numărului de decese din cauzate de un cancer diagnosticat tardiv.

sursa: Science Daily

Publicat la 01-10-2019 | Vizite: 570 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp