Terapie nouă împotriva cancerului, eficientă în peste 70% dintre cazuri

Autor: Teodorescu Mihai , publicat la 15-12-2022

Terapie nouă împotriva cancerului, eficientă în peste 70% dintre cazuri
O imunoterapie experimentală testată pe pacienți umani cu mielom multiplu, a reușit să omoare celulele canceroase la 73% dintre pacienți, rezultatele fiind considerate unele extrem de promițătoare. Imunoterapia, numită talquetamab, a oferit rezultate foarte bune inclusiv la pacienți cu mielom multiplu rezistent la tratament.
Terapia utilizează anticorpii bispecifici (n.r. proteine care pot ținti două antigene în același timp) care se leagă de celulele T (n.r. limfocite cu rol în imunitate) și de celulele mielomului multiplu. Ulterior, anticorpii direcționează celulele T pentru a lupta împotriva cancerului. Comparativ cu terapiile anterioare, talquetamab utilizează o țintă diferită: receptorul GPRC5D, exprimat pe suprafața celulelor canceroase.

Talquetamab a fost deja testat în studii de fază I și II. Studiul de fază I, publicat în New England Journal of Medicine, a stabilit numărul de doze recomandate, în timp ce, în studiul de faza a II-a, cercetătorii au testat terapia. Rezultatele studiului de faza a II-a, prezentate la reuniunea anuală a Societății Americane de Hematologie, au arătat că talquetamabul poate ajuta până la 7 din 10 pacienți să obțină remisiunea de durată a cancerului. Participanții la studiu au fost tratați anterior cu cel puțin trei terapii diferite, fără a obține o remisiune de durată.

Efectele secundare ale tratamentului au fost frecvente, însă în general ușoare. Aproximativ 60% dintre pacienți au prezentat reacții adverse cutanate, aproximativ jumătate au raportat modificări ale gustului și aproximativ 75% au prezentat sindromul de eliberare de citokine (n.r. reacție sistemică comună în urma administrării unei imunoterapii, ce se manifestă preponderent prin febră). Doar aproximativ 5% dintre pacienți au decis să întrerupă tratamentul cu talquetamab, din cauza efectelor secundare.

sursa: Science Daily
foto: Mount Sinai Newsroom

Publicat la 15-12-2022 | Vizite: 185 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp