Terapia cu protoni scade riscul de reacții adverse la cancer

Autor: Vasiliu Alina , publicat la 10-01-2020

Terapia cu protoni scade riscul de reacții adverse la cancer
Terapia cu protoni duce la un risc semnificativ mai scăzut de reacții adverse în cazul pacienții cu cancer în comparație cu radiațiile tradiționale, în timp ce ratele de vindecare dintre cele două grupuri sunt aproape identice.

Terapia cu protoni are câteva diferențe cheie față de radiațiile fotonice tradiționale. Radiația fotonică folosește în mod obișnuit mai multe fascicule cu raze X pentru a furniza radiații la ținta tumorală, dar în mod inevitabil poate afecta și țesuturile normale. În schimb, terapia cu protoni este un tratament alternativ aprobat de FDA care radiază protonii încărcați pozitiv asupra tumorii. Ei depun cea mai mare parte a dozei de radiație la țintă, reducând daunele provocate țesutului sănătos înconjurător, inclusiv eventualele efecte secundare.

Pentru acest studiu, cercetătorii au evaluat efectele secundare, inclusiv durere sau dificultăți de înghițire, dificultăți de respirație, greață sau diaree. Cercetătorii s-au concentrat pe reacțiile adverse suficient de severe pentru ca pacienții să fie spitalizați. Ei au evaluat datele despre 1.483 de pacienți cu cancer. Dintre aceștia, 391 de pacienți au primit terapie cu protoni, în timp ce 1.092 au suferit tratament cu fotoni.

În grupul de protoni, doar 11,5 la sută dintre pacienți au prezentat reacții adverse, comparativ cu 27,6 la sută dintre pacienții din grupul fotonilor.

„Știm din experiența noastră clinică că terapia cu protoni poate avea acest beneficiu, dar chiar și nu ne așteptam ca efectul să fie atât de important”, a declarat autorul principal James Metz.

Cercetătorii spun că aceste rezultate sugerează promisiunea terapiei cu protoni ca o modalitate de a furniza terapia sistemică intensificată și/sau radioterapia cu doze mai mari, în siguranță, ceea ce ar putea îmbunătăți rata de supraviețuire la pacienți.

sursa: Science Daily
foto: Penn Medicine News

Publicat la 10-01-2020 | Vizite: 783 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp