Terapia cu nanoparticule care vizează ganglionii limfatici pare a fi cheia în tratamentul cancerului de sân triplu negativ, conform unui nou studiu

Autor: Pintilii Oana-Ștefania , publicat la 19-05-2022

Terapia cu nanoparticule care vizează ganglionii limfatici pare a fi cheia în tratamentul cancerului de sân triplu negativ, conform unui nou studiu
Un studiu publicat în revista Science Translational Medicine relatează o nouă abordare a cancerului de sân agresiv, prin utilizarea nanomedicinei.
Cercetătorii de la Universitatea din Michigan Rogel Cancer Center au utilizat nanoparticule pentru a livra medicamente care țintesc micromediului ganglionilor limfatici și nu doar cel tumoral, cu remiterea pe termen lung a cancerului mamar metastatic triplu negativ și eliminarea metastazelor pulmonare.

Imunoterapia și chimioterapia reprezintă schema standard de tratament, dar care înregistrează un răspuns limitat la pacienții cu cancer de sân triplu negativ. Micromediul imunosupresor al tumorii pare a fi un important factor ce generează un răspuns slab la tratament. Conform cercetătorilor, imunomodulatoarele dezvoltate anterior sunt eficiente la șobolani, dar eșuează în studii clinice.

O strategie care țintește micromediul asociat ganglionilor limfatici îmbunătățește răspunsurile clinice. Aceasta este bazată pe furnizarea de Nano-PI, nanoparticule cu modulatori imunitari, în combinație cu imunoterapie, pentru a remodela micromediul atât din ganglionii limfatici, cât și din tumori.

Implementarea nanoparticulelor a permis livrarea mai eficientă a terapiilor în sistemul limfatic și în mediul tumoral, cu prelungirea timpului de recidivă tumorală de la 90 de zile la 200 de zile pentru șobolanii testați. Nano-PI a țintit macrofagele M2, un factor imunosupresor major care necesită abordat în tratarea cancerului de sân metastatic.

Nanotehnologia oferă posibilitatea îmbunătățirii rezultatelor imunoterapiei, cu potențialul obținerii remisiunii complete pe termen lung pentru pacienții cu cancer de sân triplu negativ.

Rezultatele studiului se datorează schimbării principiului de proiectare a tehnologiei, care trebuie să fie specifică medicamentului, dar și nanopurtătorului. Cercetătorii își doresc să exploreze țintirea ganglionilor limfatici și a tumorilor cu ajutorului nanoparticulelor, într-un viitor studiu de tip clinic.

sursa: Science Daily
foto: Metastaza cancerului de sân în nodulii limfatici. National Cancer Institute – Visuals Online

Publicat la 19-05-2022 | Vizite: 204 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp