Senzori inhalabili pentru detectarea timpurie a cancerului pulmonar

Autor: Airinei Camelia , publicat la 09-01-2024

Senzori inhalabili pentru detectarea timpurie a cancerului pulmonar
Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), conduși de prof. Dr. Sangeeta Bhatia, au dezvoltat o tehnologie revoluționară pentru diagnosticarea timpurie a cancerului pulmonar. Această inovație vine ca răspuns la limitările actualelor metode de diagnosticare, precum tomografia computerizată (CT) cu doză redusă, care sunt costisitoare și nu sunt larg accesibile, în special în țările cu venituri mici și medii.
Nucleul acestei tehnologii noi constă în utilizarea nanosenzorilor inhalabili. Acești senzori sunt compuși din nanoparticule polimerice acoperite cu un raportor, cum ar fi un cod de bare ADN. Când sunt inhalate, aceste particule ajung în plămâni, unde interacționează cu proteazele specifice cancerului. Proteazele sunt enzime care sunt adesea hiperactive în țesuturile tumorale și joacă un rol în progresia cancerului prin degradarea proteinelor matricei extracelulare.

Mecanismul de acțiune

Odată ce nanosenzorii întâlnesc proteazele asociate cu cancerul, codurile de bare ADN sunt eliberate de pe nanoparticule și intră în circulația sanguină. Aceste coduri de bare sunt apoi filtrate de rinichi și excretate în urină. Prin urmare, prezența acestor coduri de bare în urină servește ca un indicator al activității proteazelor tumorale din plămâni.

Metoda de diagnosticare

Pentru a detecta aceste semnale în urină, cercetătorii au dezvoltat un test de flux lateral simplu, bazat pe hârtie, similar cu un test de sarcină. Acest test poate detecta prezența codurilor de bare ADN în urină, oferind astfel un diagnostic rapid și neinvaziv al cancerului pulmonar. Testul poate fi efectuat în aproximativ 20 de minute și nu necesită echipamente sofisticate sau prelucrarea prealabilă a probei de urină.

Avantaje și impactul potențial

Această metodă de diagnosticare are potențialul de a transforma modul în care cancerul pulmonar este detectat și gestionat, în special în regiunile cu acces limitat la tehnologia medicală avansată. Prin simplificarea procesului de diagnosticare și reducerea costurilor, această tehnologie ar putea face screening-ul cancerului pulmonar mai accesibil și mai eficient. De asemenea, ar putea reduce rata fals pozitivelor asociate cu scanările CT și ar putea facilita detectarea timpurie a cancerului pulmonar, crescând astfel șansele de tratament reușit.

Testarea și validarea

Cercetătorii au testat această tehnologie pe modele de șoareci genetic modificați pentru a dezvolta tumori pulmonare similare cu cele umane. Rezultatele inițiale au fost promițătoare, arătând că sistemul poate detecta cu precizie tumori pulmonare în stadii incipiente. Următorii pași includ testarea și validarea acestei tehnologii pe probe umane și, în cele din urmă, implementarea în studii clinice.

Concluzie

Această descoperire reprezintă un pas semnificativ în lupta împotriva cancerului pulmonar, oferind o metodă potențial mai accesibilă și mai puțin invazivă pentru diagnosticarea timpurie a acestei boli grave. Dacă va fi validată în studii clinice umane, această tehnologie ar putea avea un impact major asupra sănătății publice la nivel global.

sursa: Science Daily
foto: MIT News

Publicat la 09-01-2024 | Vizite: 40 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp