Riscul de cancer de colon ar putea fi prezis prin analiza bacteriilor intestinale

Autor: Domșa Dariana , publicat la 21-09-2021

Riscul de cancer de colon ar putea fi prezis prin analiza bacteriilor intestinale
Prezența crescută a anumitor tipuri de bacterii într-un microbiom intestinal indică o probabilitate mai mare ca polipii colonului să devină canceroși, se arată în concluziile unui studiu realizat de cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universității din Washington.

Studiul, publicat în jurnalul Cell Host & Microbe, s-a bazat pe datele obținute de la 40 de pacienți cu vârste cuprinse între 50 și 75 de ani. Toți participanții la studiu au fost supuși colonoscopiilor de rutină și li s-au efectuat biopsii în apropierea polipilor pentru a identifica bacteriile prezente la niveluri relativ mai ridicate comparativ cu cele ale pacienților care nu au avut polipi colonici.

„Incidența în creștere a cancerului colorectal este o problemă majoră de sănătate, dar se știe puțin despre compoziția și rolul microbiotei asociate cu polipii precanceroși”, declară autorul studiului, William DePaolo, profesor asociat la Facultatea de Medicină a Universității din Washington

Echipa de cercetare a constatat că o bacterie comună, bacteroides fragilis non-enterotoxigenă, a fost crescută în biopsiile mucoasei pacienților cu polipi. Cercetarea a găsit, de asemenea, semnături microbiene distincte care disting pacienții cu polipi de cei fără polipi și au stabilit o corelație între cantitatea de B. fragilis din probe și inflamația polipilor mici. La o examinare mai atentă, cercetătorii au constatat că B. fragilis de la pacienții cu polipi diferă prin capacitatea sa de a induce inflamații în comparație cu B. fragilis de la indivizi fără polipi.

„Ceea ce sugerează datele noastre este că, pentru a supraviețui într-un mediu în care apar schimbări metabolice și inflamatorii, un intestin normal sănătos și bacteriile asociate se pot adapta în așa fel încât să contribuie la inflamație, mai degrabă, decât să o suprime”, a explicat DePaolo.

Cancerul colorectal este a treia cauză principală de cancer în Statele Unite, iar incidența afecțiunii crește în rândul adulților mai tineri. Disponibilitatea unui screening pentru testarea microbilor, înainte de apariția unui polip, ar putea fi un factor cheie în reducerea ratelor apariției bolii. Conform cercetătorilor, polipii par să se dezvolte în aceleași zone ale colonului în mod repetat.

sursa: Science Daily
foto: UW Medicine

Publicat la 21-09-2021 | Vizite: 222 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp