Punctul vulnerabil al celulelor tumorale

Autor: Teodorescu Mihai , publicat la 15-11-2019

Punctul vulnerabil al celulelor tumorale
Grupuri de cercetători de la Universitatea Würzburg au descoperit un punct vulnerabil al celulelor tumorale responsabile pentru dezvoltarea cancerului de colon. Cercetătorii au identificat o genă specifică care este mutată în aproximativ 90% dintre cazurile de cancer de colon. Este vorba despre gena polipoza adenomatoasă coli, cunoscută sub acronimul APC, cu rol critic în multiple procese celulare. De asemenea, anchetatorii au încercat și au reușit să depisteze o genă importantă pentru supraviețuirea celulelor cu mutații pe APC, dar nu și pentru celulele sănătoase.

Inhibarea genei elF2b5 duce la moartea celulelor canceroase de colon mutate, fără ca celulele sănătoase să fie afectate. Concluzia studiului ar putea să ofere oportunități de dezvoltare a unor tratamente utilizate pe scară largă împotriva cancerului de colon. Eficacitatea unei inhibări a genei menționate a fost demonstrată în cadrul experimentelor efectuate pe șoarecii de laborator, cât și cu organoizi (tumori în miniatură ce sunt cultivate din țesutul canceros al pacienților bolnavi). Atunci când gena a fost inhibată, dezvoltarea cancerului de colon a fost oprită și animalele și-au prelungit semnificativ perioada de viață. În cazul experimentelor cu organoizi, reducerea cantității de elF2B5 a determinat moartea celulelor canceroase cultivate.

Cancerul de colon este una dintre cele mai frecvente afecțiuni tumorale, cu o prevalență deosebit de crescută în anumite state europene. În Germania, aproximativ șase procente din populația țării este diagnosticată cu cancer de colon de-a lungul vieții. Mai bine de jumătate dintre persoanele care primesc acest diagnostic ajung să își piardă viață din cauza complicațiilor. Deoarece majoritatea cancerelor de colon sunt asociate cu prezența mutației genei APC, cercetarea actuală ar putea contribui la dezvoltarea unei abordări terapeutice noi.

sursa: Science Daily

Publicat la 15-11-2019 | Vizite: 651 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp