Olanzapina ar putea ameliora greața și vărsaturile la pacienții cu cancer avansat

Autor: Dr. Rusu Andreea , publicat la 12-05-2020

Olanzapina ar putea ameliora greața și vărsaturile la pacienții cu cancer avansat
Olanzapina este un medicament utilizat în tratamentul patologiilor sistemului nervos, emoționale și mentale. Un nou studiu sugerează că ea ar putea ajuta și la ameliorarea stării de greață și vărsătură nelegate de chimioterapie, la bolnavii cu cancer în stadiu avansat.

Studiul a fost publicat pe data de 7 mai 2020 în Jama Oncology.

Ghidurile actuale pentru tratamentul stării de greață și vărsături la bolnavii cu cancer în stadii avansate nu are recomandări specifice în ceea ce privește superioritatea unui medicament în fața altuia.

Studiul randomizat, placebo-controlat, a inclus 30 de pacienți cu cancer în stadiu avansat, fără chimioterapie sau radioterapie recentă, dar care au raportat greață și vărsături. Participanții au fost împărțiți aleator în două grupuri, cel care a primit olanzapină și cel placebo.

Înainte de a începe tratamentul, participanții au trebuit să își evalueze starea de greață în ultimele 24 de ore pe o scară de la 0 la 10, unde 0 înseamnă absența stării de greață iar 10, cea mai intensă. Apoi ei au trebuit să își evalueze zilnic starea de pe parcursul studiului, la aproximativ aceeași oră.

Toți participanții au evaluat starea de greață de la începutul studiului cu scoruri de la 8 la 10. După o zi și o săptămână, cei 15 pacienți care au primit placebo au raportat scoruri de 8-10. La polul opus, cei 15 bolnavi cărora li s-a administrat olanzapină au raportat scoruri de 2-3 după o zi și de 0-3 după o săptămână. Mai mult, grupul care a primit olanzapină a avut mai puține vărsături, o creștere a apetitului și o stare generală mai bună. Olanzapina nu a determinat efecte adverse la participanții studiului.

Rezultatele arată că 5 mg pe zi de olanzapină timp de 7 zile crește calitatea vieții pacienților, fără a produce efecte adverse.

sursa: Science Daily

Publicat la 12-05-2020 | Vizite: 981 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp