Oamenii de știință consideră molecula EdU în tratamentul tumorilor cerebrale
Autor: Pintilii Oana-Ștefania , publicat la 26-08-2022
Un articol publicat recent în Proceedings of the National Academy of Sciences, anunță descoperirea unei molecule numite EdU, utilizată uzual în experimentele de laborator pentru etichetarea AND-ului, ca fiind implicată în procesul de reparare a ADN-ului celulelor canceroase.
Conform studiului, molecula ar putea fi utilizată în tratamentul cancerului, vizând prin activitatea sa celulele care se divid în exces. Cercetătorii au observat o aplicabilitate a moleculei în special în neoplaziile cerebrale, dar sunt necesare studii suplimentare pentru evaluarea potențialului terapeutic. EdU (5-etinil-2‘-deoxiuridină) este, teoretic, un instrument științific sintetizat pentru a înlocui timidina din ADN în experimentele de laborator. Este utilizată pentru a marca și urmări ADN-ul în studiile procesului de replicare.
Molecula ar putea modifica ADN-ul prin repararea procesului de excizie a nucleotidelor. Acest proces presupune îndepărtarea unei scurte porțiuni de ADN deteriorate și resinteza unor catene.
Mecanismele prin care acționează molecula și sunt reparate leziunile provocate de lumina ultravioletă, fumul de țigară și chimioterapia care modifică ADN-ul sunt atent investigate. Modificările apar la nivelul întregului genom și stimulează repetiția procesului de reparare.
Teoretic, molecula EdU este moderat toxică pentru celule, iar mecanismul toxicității sale este un mister, ducând la apoptoză pentru celulele canceroase.
În concluzie, chiar dacă multe laboratoare folosesc EdU pentru a studia replicarea ADN-ului și proliferarea celulelor în diverse experimente, aplicațiile acesteia sunt mult mai largi, existând șansele încorporării în medicamente eficiente pentru cancerul cerebral. Proprietățile sale în acest caz presupun integrarea EdU doar în ADN-ul celulelor care se divid activ, dat fiind că celulele sănătoase ale creierului nu participă la procesul de diviziune activă.
sursa: Science Daily
Publicat la 26-08-2022 | Vizite: 288 | bibliografie
Alte articole:
- Cum migreaza celulele canceroase in organism?
- Tipurile de cancer cu impactul cel mai mare asupra anilor de viata sanatosi
- Dispozitivul portabil ce poate depista markerii tumorali
- Compusii din ceapa ar putea opri dezvoltarea proliferarii celulare in cancerul ovarian
- Nanoparticulele din aur ar putea fi utilizate in tratamentul cancerului pancreatic
- Un nou tratament impotriva cancerului ovarian
- Alcoolul si cancerul
- Persoanele intolerante la lactoza au un risc mai mic de a dezvolta anumite tipuri de cancer
- Metastazarea cancerului in organism ar putea fi incetinita, cred cercetatorii
- Cercetatorii au descoperit o tinta terapeutica promitatoare in cazul glioblastomului
- Extractul de aronia, in combinatie cu chimioterapia, omoara cancerul de pancreas
- De ce apare rezistenta la tamoxifen?
- Hormonoterapia cancerului de prostata ar putea creste riscul de dementa?
- Ritmul circadian si dezvoltarea cancerului
- O posibila explicatie pentru recidiva cancerului mamar