O proteină, responsabilă de apariția adenocarcinomul ductal pancreatic?

Autor: Teodorescu Mihai , publicat la 17-09-2019

O proteină, responsabilă de apariția adenocarcinomul ductal pancreatic?
O nouă descoperire, ce aparține unei echipe de cercetători de la Universitatea din Texas, ar putea ajuta la dezvoltarea unei opțiuni de tratament împotriva adenocarcinomului ductal pancreatic, cea mai frecventă formă de cancer pancreatic, dar și una dintre afecțiunile adesea mortale.

Specialiștii au descoperit că o proteină, cunoscută sub acronimul UPS21, este o cauză potențială a adenocarcinomului ductal pancreatic. În cadrul analizelor genomice a fost identificată o amplificare a proteinei în adenocarcinomului ductal pancreatic, ce a fost corelată cu evoluția cancerului în probele obținute de la pacienți, deoarece a promovat creșterea tumorii.

Cunoscute sub numele de cistine proteaze, enzimele din familia USP au un rol important în dezvoltarea tumorii și în biologia celulelor stem canceroase. Tulburările celulelor canceroase sunt promovate de factorul de transcriere TCF7, care este modificat de USP21. Ubiquitinarea proteică, considerată una dintre cele mai frecvente modificări post-translaționale, poate afecta funcția proteinei în diferite moduri, inclusiv în ceea ce privește reglarea stabilității proteinelor. Proliferările genetice realizate anterior au furnizat o serie de informații despre aberațiile genetice recurente care pot promova tumorigeneza. Tocmai aceste observații au determinat echipa de cercetători să exploreze modificările genetice, scopul fiind acela de identificare a factorilor oncogeni și de extindere a strategiilor terapeutice pentru adenocarcinomul ductal pancreatic.

Rezultatele studiului sunt unele importante, dat fiind faptul că opțiunile terapeutice actuale sunt ineficiente în tratamentul adenocarcinomului ductal pancreatic. Lucrarea, publicată în revista online Genes & Development, se bazează pe un studiu clinic efectuat pe șoarecii de laborator.

sursa: Science Daily

Publicat la 17-09-2019 | Vizite: 744 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp