O nouă versiune a imunoterapiei ar putea ajuta la combaterea cancerului fără efecte secundare

Autor: Bulacu Ioan-Alexandru , publicat la 07-06-2022

O nouă versiune a imunoterapiei ar putea ajuta la combaterea cancerului fără efecte secundare
Un nou studiu al cercetătorilor de la Pritzker School of Molecular Engineering din cadrul Universității din Chicago propune o nouă metodă de tratare medicamentoasă a cancerului, prin care se elimină majoritatea efectelor secundare pe care terapiile convenționale de acest fel le pot prezenta. Astfel, echipa a dezvoltat o versiune „mascată” a imunoterapiei prin interleukină-12, care are capacitatea de a se activa doar atunci când ajunge la nivelul tumorii, în lipsa contactului cu aceasta fiind inactivă și neavând efecte asupra țesuturilor pe care le întâlnește în drum.

Aslan Mansurov, prim-autor al studiului și doctor la universitatea americană, afirmă că versiunea de IL-12 propusă în acest studiu este mult mai sigură pentru organismul uman, cu toate că eficiența sa drept agent antitumoral nu a fost redusă în vederea obținerii acestei proprietăți. Mecanismul prin care IL-12 funcționează este bazat pe capacitatea acesteia de a activa limfocitele, al căror rol este, în continuare, de a elimina celulele tumorale. Efectele secundare ale substanței au fost atât de severe încât, încă din anii 1990, studiile clinice în care aceasta se utiliza cu scopul de tratare a cancerului a fost sistate, deoarece activarea sistemului imunitar produsă de interleukină a determinat, pe lângă distrugerea celulelor tumorale, și o inflamație generalizată a întregului organism.

Tehnologia prin care oamenii de știință au creat versiunea non-toxică a IL-12 este una bazată pe acoperirea acesteia cu un „capac” ce poate fi lizat doar de enzime proteice specifice tumorilor, care se găsesc exclusiv în vecinătatea lor. Astfel, moleculele terapeutice pot face distincția între țesuturile proprii ale organismului și cele canceroase, atacând selectiv în vederea obținerii unei îndepărtări a acestora, fără a fi afectate și alte structuri organice. Rezultatele componentei clinice a studiului au arătat, în cazul cancerului de colon, că administrarea acestor substanțe a determinat eliminarea completă a celulelor canceroase, aceste rezultate fiind obținute și în cazul cancerului de sân, terapia fiind mai eficientă chiar și decât cea în care se utilizează anticorpi anti-PD1.

Verificarea rezultatelor a fost realizată prin recoltarea de țesuturi în vederea realizării de biopsii, cele mai comune astfel de materiale organice fiind obținute de la pacienți cu melanom sau cancer de colon. În plus, tot pe biopsii echipa a observat și faptul că expunerea IL-12 la probe de țesuturi canceroase a determinat înlăturarea „capacului” pe care îl conține, astfel obținând potența terapeutică maximă.

sursa: News Medical

Publicat la 07-06-2022 | Vizite: 282 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp