O nouă tehnică de biopsie lichidă pentru detectarea cancerului în sânge

Autor: Bulacu Ioan-Alexandru , publicat la 26-07-2022

O nouă tehnică de biopsie lichidă pentru detectarea cancerului în sânge
Un nou studiu al cercetătorilor de la University of Central Florida propune o nouă modalitate de urmărire a celulelor canceroase metastatice în organism, prin care se pot identifica timpuriu tumorile, oferind astfel posibilități de tratament multiple pacienților ce suferă de acestea. Conform oamenilor de știință, celulele canceroase necesită o serie de proteine pentru a supraviețui și pentru a se putea transporta prin organism, unele dintre acestea fiind comune tuturor celulelor, însă prezente în cantități semnificativ mai mari la celulele tumorale.
Un exemplu de astfel de proteine este reprezentat de complexul de chaperonină, care este un indicator al severității cancerului și pe baza căruia s-au realizat anterior terapii bazate pe nanoparticule ce caută în organism acest complex de la nivelul celulelor canceroase și îl distrug, deoarece, în lipsa lui, acestea nu mai sunt capabile de pliere și mor. Annette Khaled, doctor și șefă a Diviziei de Cercetare a Cancerului din cadrul universității americane, afirmă că severitatea cancerului este proporțională cu numărul de complexe de chaperonină întâlnite în țesuturile în care se regăsește tumora. Astfel, explică aceasta, complexul poate fi utilizat pentru detectarea celulelor canceroase în sânge sub forma unor teste de diagnostic non-invaziv și, ulterior, prin analiza cantitativă a complexelor, la identificarea severității proceselor tumorale.

Autorii subliniază și faptul că una dintre particularitățile metodei este specificitatea, întrucât tehnicile anterioare de detectare a cancerului pe cale sanguină se bazau pe identificarea anumitor caracteristici epiteliale ale celulelor, însă markerii folosiți în acest scop erau generici, obținându-se puține detalii referitoare la tumoră în sine. De asemenea, celulele tumorale, odată deversate în circulația sanguină, provin din orice parte a tumorii și supraviețuiesc un număr limitat de ore, astfel că noul complex de chaperonină poate identifica celulele canceroase în cazul în care tumora recidivează sau nu răspunde la tratamente întru-un mod specific, bazat pe cantitatea de complexe detectată.

Ipoteza a fost testată prin intermediul pacienților ce suferă de cancer de sân metastatic, observându-se astfel că identificarea complexului de chaperonină a oferit informații mai relevante și mai complete decât testele convenționale de determinare a prezenței celulelor canceroase în sânge. De asemenea, prin această metodă s-a putut realiza și o diferențiere a celulelor întâlnite.

sursa: Science Daily

Publicat la 26-07-2022 | Vizite: 232 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp