O nouă perspectivă în tratamentul tumorilor cerebrale maligne

Autor: Teodorescu Mihai , publicat la 04-09-2019

Livrarea de medicamente direct la nivelul creierului reprezintă principalul obstacol în tratamentul bolilor sistemului nervos central. Medicamentele terapeutice din schemele de imunoterapie cunoscute în prezent și utilizate în tratamentul cancerului cerebral nu reușesc întotdeauna să traverseze bariera sânge-creier, pe care organismul o folosește pentru blocarea substanțelor nocive din fluxul sanguin, astfel că eficacitatea acestor tratamente nu este una maximă. O nouă metodă de tratament, eficientă în studiile de laborator efectuate pe șoareci, ar putea să ofere un nou orizont pentru tratamentul cancerului.

Conform unei noi cercetări, realizată de către oamenii de știință de la Centrul Medical Cedars-Sinai, un nou medicament terapeutic utilizat în tratamentul cancerului cerebral ar putea traversa bariera sânge-creier. Cercetătorii au reușit să demonstreze că un nou tip de nano-imunoterapie poate traversa bariera dintre sânge și creier, inducând răspunsul imun local în țesutul cerebral din jurul tumorilor. Un astfel de tratament ar putea combate cu o eficacitate mult mai mare tumorile cerebrale, contribuind la sporirea ratei de supraviețuire printre pacienții cu cancer cerebral, inclusiv a celor cu glioblastom, forma cea mai frecventă și cea mai mortală de cancer la creier. Specialiștii speră că prin furnizarea de medicamente multifuncționale de nouă generație prin bariera dintre creier și sânge ar putea să fie explorate noi terapii pentru diverse afecțiuni neurologice.

Imunoterapia testată în prezentul studiu funcționează prin furnizarea de inhibatori ai punctului de control, atașați cu un polimer biodegradabil la o proteină sau peptidă care permite medicamentului să traverseze bariera sânge-creier. Șoarecilor de laborator le-a fost administrat un medicament pentru anticorpi care a avut capacitatea de a bloca celulele de reglementare și celulele macrofage, acumulate de către tumori și care pot suprima efectele sistemului imunitar local. În urma tratamentului, prin blocarea celulelor care protejează cancerului, celulele imune au avut posibilitatea să atace și să distrugă tumorile.

Sursa: Science Daily

Publicat la 04-09-2019 | Vizite: 493 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp