O evaluare extinsă a cazurilor de cancer care ar fi putut fi evitate sau tratate

Autor: Airinei Camelia , publicat la 04-10-2023

O evaluare extinsă a cazurilor de cancer care ar fi putut fi evitate sau tratate
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) a estimat că aproximativ 1,9 milioane de decese premature prevenibile și peste 1 milion de decese tratabile au avut loc în cele 38 de țări membre OECD în anul 2017. Aproximativ 31% din decesele prevenibile și 27% din cele tratabile au fost cauzate de cancer. În plus, costurile societale și financiare ale cancerului sunt semnificative. De exemplu, în țările BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud), pierderile de productivitate cauzate de decesele premature din cauza cancerului se ridică la 46,3 miliarde de dolari americani.
Într-un articol recent publicat în revista The Lancet Global Health, cercetătorii au prezentat rezultatele unui studiu la scară largă, desfășurat în 185 de țări, care a estimat numărul de decese premature cauzate de 36 de tipuri diferite de cancer în anul 2020. Aceste decese reprezintă o cauză principală a mortalității premature la nivel global.

Studiul își propune să extindă cercetările OECD la nivel global, explorând variațiile complexe în ceea ce privește decesele premature cauzate de cancer. Cercetătorii au estimat ani de viață pierduți (YLLs) ajustați pentru vârstă și tipul de cancer pentru 36 de tipuri de cancer în anul 2020, pentru 185 de țări. Rezultatele au fost stratificate în funcție de Indicele de Dezvoltare Umană (HDI), sex și grupuri de vârstă.

Rezultate și concluzii

În 2020, peste 50% din cele 9,96 milioane de decese cauzate de cancer au avut loc în mod prematur, adică înainte de vârsta de 70 de ani, echivalând cu 182,8 milioane de ani de viață pierduți (YLLs). Femeile din țările cu un HDI scăzut suportă o povară mai mare a deceselor premature din cauza cancerului, în special cancerul de col uterin cauzat de virusul papiloma uman (HPV).

Studiul subliniază necesitatea unor strategii de control al cancerului adaptate nevoilor fiecărei țări. Eforturile globale și naționale pentru investiții mai mari în reducerea factorilor de risc pentru cancer și vaccinare sunt esențiale. De asemenea, este necesară monitorizarea deceselor specifice fiecărui tip de cancer într-o manieră desegregată pe sexe.

În ansamblu, datele studiului pot ajuta la implementarea, monitorizarea și adaptarea politicilor naționale de sănătate în ceea ce privește prevenirea și tratamentul cancerului, pentru a minimiza decesele premature la nivel global.

sursa: News Medical
foto: Ground Picture/Shutterstock.com

Publicat la 04-10-2023 | Vizite: 138 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp