Nouă terapie genetică țintește în mod eficient glioblastomul

Autor: Airinei Camelia , publicat la 19-10-2023

Nouă terapie genetică țintește în mod eficient glioblastomul
O nouă cercetare publicată în revista Nature de către investigatori de la Brigham and Women`s Hospital a arătat rezultate promițătoare pentru o abordare terapeutică inovatoare a glioblastomului (GBM), o formă agresivă de cancer cerebral. Terapiile imunologice nu au fost eficiente până acum pentru GBM, în principal din cauza mediului imunosupresor care înconjoară tumora.
Studiul de fază I, primul de acest gen la oameni, a evaluat siguranța unui virus oncolitic numit CAN-3110. Acest virus este o variantă a virusului herpes simplex (oHSV), asemănător cu un tip de virus folosit în tratamentul melanomului metastatic. Virusul CAN-3110 include un gen numit ICP34.5, care de obicei este exclus din terapiile clinice cu oHSV, deoarece poate cauza boli la oameni în formele sale nemodificate. Cu toate acestea, cercetătorii au ipotizat că acest gen ar putea fi necesar pentru a declanșa un răspuns imun puternic, proinflamator, împotriva tumorii.

În cadrul studiului, 41 de pacienți cu gliom de grad înalt, inclusiv 32 cu GBM recurent, au fost tratați cu CAN-3110. Rezultatele au indicat că tratamentul a fost în general sigur, cele mai serioase efecte adverse fiind convulsiile la doi participanți. Pacienții cu GBM care aveau anticorpi preexistenți împotriva virusului HSV1 (66% din pacienți) au avut o supraviețuire mediană de 14,2 luni. Acest grup a arătat, de asemenea, modificări semnificative în microambiantul tumoral, asociate cu activarea imună.

Un alt rezultat notabil a fost creșterea diversității repertoriului de celule T după tratament, sugerând un răspuns imun larg împotriva tumorii. Acest lucru a fost asociat și cu o supraviețuire îmbunătățită. În concluzie, aceste descoperiri indică faptul că terapia cu virus oncolitic CAN-3110 ar putea oferi o nouă direcție promițătoare în tratamentul GBM, prin conversia mediului tumoral imunosupresiv într-unul susceptibil la răspunsul imun.

Cercetările viitoare vor include studii prospective pentru a evalua eficacitatea terapiei la pacienții care au și cei care nu au anticorpi împotriva virusului HSV1. De asemenea, se intenționează testarea siguranței și eficacității a până la șase injecții administrate pe parcursul a patru luni, finanțate de organizația Break Through Cancer.

Aceste rezultate fac și mai promițătoare utilizarea terapiei genice în tratarea unor afecțiuni dificile de abordat și poate reprezenta un pas înainte semnificativ în domeniul oncologiei neurologice.

sursa: Science Daily

Publicat la 19-10-2023 | Vizite: 158 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp