Noua terapie combinată ajută la prelungirea vieții bărbaților cu cancer de prostată

Autor: Viziteu Ioana , publicat la 30-05-2022

Noua terapie combinată ajută la prelungirea vieții bărbaților cu cancer de prostată
Un studiu realizat de către Cedars-Sinai Cancer și publicat în jurnalul The Lancet, susține faptul că o terapie combinată, incluzând terapie de deprivare androgenică, alături de radio-terapie la nivelul ganglionilor limfatici pelvini, reușește să țină la distanță cancerul de prostată la pacienții din studii clinice cu aproximativ 5 ani.
Cancerul de prostată este unul dintre cele mai frecvente cancere din SUA, afectând 1 din 6 bărbați.

Tuturor bărbaților de vârstă mijlocie le este recomandat un control pentru evaluarea prostatei, însemnând efectuarea unui tușeu rectal, alături de PSA (antigen specific prostatic) și o ecografie endorectală.

Aceasta ar reprezenta metodă de screening care poate detecta boala în stadiile incipiente sau chiar triada de diagnostic dacă există valori modificate sau modificări vizibile ale prostatei la ecografie.

Dr. Howard Sandler, președintele Departamentului de Radiation Oncology, susține că această terapie combinată poate îmbunătăți foarte mult evoluția pacienților cu cancer de prostată postoperator.

Pacienții cu cancer de prostată care nu beneficiază de acest tip de tratament, au totuși o rată de supraviețuire la 5 ani de aproximativ 70%.

Acest studiu internațional de fază 3, a avut un lot de 1.716 pacienți, între 31 martie 2008 și 30 martie 2015. Participanții acestui studiu au fost împărțiți în 3 grupuri.

  • Primul grup a fost tratat cu radioterapie post-operator, având o supraviețuire medie la cinci ani de 71%.
  • Grupul 2 a primit radioterapie combinată cu terapia de privare de androgeni, cu o supraviețuire medie de cinci ani de 81%.
  • Grupul 3 a primit radioterapie combinată cu terapia de privare de androgeni, alături de radiații ale ganglionilor limfatici pelvini. La acești pacienți s-a observat stagnarea cancerului pentru 5 ani cu aproximativ 87%.

Astfel, s-a observat că monoterapia este inferioară terapiei combinate, fiind cea mai eficientă abordare terapeutică.

Fiecare bărbat diagnosticat cu cancer de prostată va fi supus unei intervenții de îndepărtare a prostatei, prostatectomie, alături de evaluarea PSA. După îndepăratrea chirurgicală, PSA ar trebui să aibă valori egale cu 0.

Dacă pacienții beneficiază precoce de tratament cu radio-terapie, în special când PSA are valori scăzute, aceștia pot avea parte de rezultate excelente postoperator. Valorile normale ale PSA sunt între 0-4 ng/ml.

sursa: Science Daily
foto: Getty

Publicat la 30-05-2022 | Vizite: 160 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp