Noi studii pentru cancerul de sân: O metodă de transformare a celulelor canceroase în grăsime

Autor: Rădulescu Silvia-Nicoleta , publicat la 28-01-2019

Noi studii pentru cancerul de sân: O metodă de transformare a celulelor canceroase în grăsime
Cercetătorii de la Universitatea din Basel, din Elvenţia au descoperit o metodă de a transforma celulele neoplazice din cancerul de sân invaziv în adipocite, la şoareci. Succesul tehnicii, publicat în revista „Cancer Cell”, depinde de un proces numit tranziție epitelial-mezenchimală. Utilizând o nouă combinaţie de medicamente, s-a reuşit prevenirea metastazării cancerului la animalele de laborator. (1, 2)

Tranziţia epitelial-mezenchimală reprezintă un proces biologic în care celulele epiteliale îşi pierd polaritatea şi adeziunea faţă de celulele înconjurătoare. Multiplele schimbări biochimice suferite de celulă îi permit acesteia să capete un caracter fenotipic mezenchimal, dobândind astfel proprietăţi de migrare, invazie şi rezistenţă la apoptoză. (3)
Acest proces este unul fiziologic, întâlnit în cursul dezvoltării embrionare sau al vindecării plăgilor, dar participă şi la invazia şi metastazarea tumorală. Celulele canceroase utilizează procesul de tranziţie epitelial-mezenchimală pentru a se deplasa dintr-o parte în alta a corpului, detaşându-se de tumora primară şi determinând astfel răspândirea cancerului la diverse ţesuturi şi organe. (1, 2, 3)

Aceste procese oferă, de asemenea, oamenilor de ştiinţă, posibilitatea de a „prinde” celulele canceroase într-o stare vulnerabilă, de înaltă plasticitate şi de a le transforma într-o stare mai puţin malignă, prevenind astfel dezvoltarea metastazelor. (1)

Pentru a verifica dacă această ipoteză este corectă, echipa de cercetători din Bazel a utilizat o combinaţie nouă de medicamente, deja aprobate de către FDA, şi anume un anticanceros (Trametinib) şi un antidiabetic (Rosiglitazona).
Rezultatele au părut extrem de promiţătoare: nu numai că s-a reuşit prevenirea metastazării, dar a fost atenuată de asemenea şi dezvoltarea tumorii primare, prin împiedicarea multiplicării celulelor canceroase din aceasta. Celulele canceroase agresive care s-au detașat de tumora primară şi urmau a forma metastaze s-au transformat în celulele grase, o stare benignă. (1)

„Celulele din cancerul mamar care au suferit procesul de tranziţie epitelial-mezenchimală nu numai că s-au diferențiat în celule grase, dar s-au şi oprit complet din proliferare”, a declarat primul autor, Gerhard Christofori, profesor de biochimie la Universitatea din Basel. „Atât cât putem afirma din experimentele de cultură pe termen lung, celulele canceroase transformate în celule grase rămân celulele grase și nu revin înapoi la celule maligne ale cancerului de sân”. (1)

Desigur, pentru moment, se ştie doar că acest tratament funcţionează la şoareci, iar eficacitatea sa la om este necunoscută. De asemenea, merită subliniat faptul că acest tratament nu transformă toate celulele maligne, ci doar pe acelea ce urmeză procesul de tranziţie epitelial-mezenchimală în timpul metastazării. Acest lucru înseamnă că această combinaţie de medicamente nu va putea repreazenta unicul tratament pentru cazurile de cancer de sân, ci împreuna cu celelalte tratamente complementare. (1)

În viitor, cercetătorii speră să găsească modul în care această tehnică va putea fi utilizată şi în alte tipuri de cancere, folosind chimioterapice deja existente. Explorarea acestor asemănări ar putea fi o cale fructuoasă pentru cercetări ulterioare. (1, 2)

Publicat la 28-01-2019 | Vizite: 488 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp