Noi opțiuni terapeutice pentru cancerul colorectal

Autor: Pintilii Oana-Ștefania , publicat la 29-04-2022

Noi opțiuni terapeutice pentru cancerul colorectal
Cancerul colorectal este al treilea cel mai frecvent cancer la nivel mondial, conform Institutului American de Cercetare a Cancerului.
De cele mai multe ori, pentru cei diagnosticați cu cancer colorectal, tratamentul constă în intervenție chirurgicală (cu riscul reapariției bolii) și chimioterapie, complementar metodelor invazive. Chimioterapia poate da reacții adverse severe.

O echipă de cercetători de la Universitatea Texas A&M lucrează pentru a dezvolta un dispozitiv tip wireless, minim invaziv, care să coste puțin și să fie o opțiune eficientă și sigură de tratare a cancerului.

Dispozitivul se bazează pe terapie fotodinamică, iar aceasta va fi utilizată în timpul intervenției chirurgicale, prin intermediul unui fotosensibilizator (un medicament care este activat de lumină) ce are potențialul de a ucide celulele canceroase. În timpul acestui proces, chirurgii pot îndepărta inițial o porțiune mare din tumoră, cu iradierea completă a masei canceroase atunci când fotosensibilizatorul este stimulat prin lumină.

Terapia fotodinamică este eficientă în multe tipuri de cancer cu tumori solide, însă necesită studii suplimentare pentru a înțelege variabilitatea răspunsului la tratament, pentru că nu toate tumorile răspund la fel. Din acest motiv, echipa de cercetători de la Universitatea Texas dezvoltă dispozitivul tip wireless ce își propune să rezolve acest decalaj. Utilizarea medicamentului care induce o reacție fotochimică ar declanșa moartea tuturor celulelor tumorale, mai ales că dispozitivul va permite dozarea luminii în funcție de răspunsul individual al tumorii. Un dispozitiv implantabil, de dimensiuni reduse, biocompatibil, poate reprezenta un succes în terapia tumorală. Ar putea avea impact asupra tumorilor ce apar în zonele de sân, rinichi, plămân, pancreas, organe genitale, prostată.

Cercetătorii lucrează și la implementarea unei platforme cu potențial de monitorizare a sănătății fiecărui pacient, culegând date despre terapia fotodinamică prin dispozitivul wireless, menite să contribuie la extinderea opțiunilor terapeutice, cu minim de recurențe tumorale.

sursa: Science Daily
foto: Justin Baetge/Texas A&M Engineering

Publicat la 29-04-2022 | Vizite: 205 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp