Nanomateriale noi ce ajută la captarea chimioterapicelor pentru a evita leziunile tisulare

Autor: Dr. Hill-Cîrlan Alexandra-Linda , publicat la 10-01-2022

Nanomateriale noi ce ajută la captarea chimioterapicelor pentru a evita leziunile tisulare

Chimioterapia standard poate distruge eficient celulele tumorale, însă prezintă riscuri semnificative față de celulele sănătoase. Astfel, pot să apară afecțiuni secundare ce scad calitatea vieții pacienților. Pentru a împiedica apariția leziunilor inevitabile, oamenii de știință au dezvoltat o nouă clasă de nanomateriale ce captează medicamentele înainte de a interacționa cu țesutul sănătos
Metodele disponibile propuse până acum pentru a elimina medicamente precum doxorubicina sunt ineficiente, neputând să îndepărteze suficient din medicament pentru a preveni leziunile. Noua abordare captează doxorubicina la o capacitate mult crescută față de materialele folosite în trecut.

 


Metoda se bazează pe utilizarea de nanocristale de celuloză, proiectate să aibă un număr foarte mare de fire polimerice care se extind din fiecare capăt. Aceste fire cresc capacitatea potențială de captare a medicamentului semnificativ mai mult față de nanoparticulele convenționale și rășinile schimbătoare de ioni.


Pentru anumite organe, precum ficatul, chimioterapia poate fi administrată local cu ajutorul cateterelor. Dacă s-ar putea plasa un dispozitiv bazat pe nanocristale pentru a capta excesul de medicament care ajunge din ficat în vena cavă inferioară, medicii ar putea atunci administra doze mai mari de chimioterapice. Odată încheiat tratamentul, dispozitivul ar fi înlăturat.


Cercetătorii au tratat chimic fibrele de celuloză extrase din lemnul coniferelor și au conferit sarcină electrică negativă la suprafața firelor, ceea ce crește capacitatea de a lega moleculele de medicament încărcate pozitiv. Cu fiecare gram de nanocristale de celuloză s-au eliminat mai mult de 6 grame de doxorubicină din serul uman. De asemenea, s-a observat că nanocristalele nu au prezentat efecte hemolitice sau citotoxice.


Aceste nanoparticule ar putea reprezenta începutul pentru noua generație de dispozitive care să capteze excesul de medicamente și să îndepărteze molecule nedorite în corp, ca psihedelicele sau toxinele.

sursa: News Medical

Publicat la 10-01-2022 | Vizite: 207 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp