Medicamentul studiat pentru efectele sale anti-cancer care ar putea preveni obezitatea

Autor: Teodorescu Mihai , publicat la 28-02-2022

Medicamentul studiat pentru efectele sale anti-cancer care ar putea preveni obezitatea
Un medicament antitumoral administrat în doze mici promovează pierderea în greutate la șoareci, prin activarea factorului de diferențiere de creștere 15, un hormon care poate suprima foamea, potrivit unui studiu publicat în revista cu acces deschis PLOS Biology. Rezultatele oferă o nouă cale promițătoare pentru dezvoltarea de tratamente împotriva obezității.
Factorul de diferențiere de creștere 15 (GDF15) este un hormon care circulă ca răspuns la o mare varietate de stimuli, inclusiv stresul. Lucrările anterioare au arătat că creșterea GDF15 duce la o scădere a greutății corporale, în timp ce suprimarea acesteia duce la obezitate. Pentru a căuta medicamente care ar putea crește producția de GDF15, autorii au apelat la „Connectivity Map”, o bază de date cu profiluri de expresie genetică a celulelor umane ca răspuns la expunerea la medicamente. Ei au descoperit că celulele expuse la un medicament numit camptotecină și-au crescut expresia GDF15. Camptotecina este un compus derivat din arborele asiatic Camptotheca acuminata și este un inhibitor cunoscut al unei enzime de reparare a ADN-ului (de unde utilizarea sa ca medicament antitumoral).

La șoarecii obezi, autorii au arătat că administrarea orală de camptotecină a crescut rapid nivelul de GDF15 în sânge și, pe parcursul a 30 de zile, a redus aportul de alimente cu aproximativ 12% și greutatea corporală cu aproximativ 11%. În schimb, la șoarecii slabi, camptotecina nu a crescut GDF15 și nu a existat niciun efect asupra aportului alimentar sau asupra greutății corporale. Efectul medicamentului a fost specific pentru GDF15, iar GDF15 și-a exercitat efectul prin receptorul său, numit GFRAL, a arătat echipa, deoarece un anticorp împotriva GDF15 a prevenit pierderea în greutate, la fel ca și doborând expresia GFRAL.

Camptotecina a fost studiată pentru potențialul său de a trata cancerul, dar în cele din urmă nu a fost utilizată, din cauza problemelor de siguranță. Siguranța sa ca medicament împotriva obezității nu a fost încă determinată, însă, doza utilizată în studiul actual reprezintă aproximativ o treizecime din cea mai mică doză utilizată împotriva cancerului uman. În plus, mecanismul anti-obezitate pare să fie separat de mecanismul anti-cancer, care implică blocarea funcției topoizomerazei enzimei de reparare a ADN-ului. „Credem că rezultatele noastre susțin în mod convingător că camptotecina poate avea beneficii terapeutice pentru obezitate și tulburările metabolice asociate acesteia. Este necesar un studiu suplimentar pentru a evalua eficacitatea și siguranța acestuia în modelele avansate, pentru a crește impactul translațional”, declară autorii.

sursa: Science Daily

Publicat la 28-02-2022 | Vizite: 159 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp