Medicamentele pentru disfuncția erectilă ar putea fi capabile să stimuleze efectul chimioterapiei în cancerul esofagian

Autor: Bulacu Ioan-Alexandru , publicat la 04-07-2022

Un nou studiu al cercetătorilor britanici arată că o serie de medicamente ce sunt folosite în mod uzual pentru tratamentul disfuncției erectile au capacitatea de a potența efectele chimioterapiei utilizate în cancerul esofagian, întrucât acestea țintesc fibroblastele asociate tumorilor. Conform oamenilor de știință, inhibitorii PDE5, folosiți în cadrul tratamentului disfuncției erectile, au dovedit o capacitate de micșorare a tumorilor esofagiene în urma asocierii cu chimioterapia standard, în condițiile în care una dintre principalele dificultăți în tratarea acestui tip de cancer este dobândirea unei rezistențe la această metodă terapeutică.

Importanța lucrării este dată de faptul că, în Marea Britanie, sunt depistate 9300 de cazuri noi de cancer esofagian în fiecare an, statisticile arătând că aproximativ unul din 10 pacienți supraviețuiește mai mult de 10 ani în urma obținerii acestui diagnostic. În plus, cercetătorii subliniază faptul că metodele tradiționale de tratament al acestui tip de cancer, respectiv chimioterapia și radioterapia, determină ameliorări sau recidive ale tumorii la numi 20% din pacienți. Fundamentul studiului este reprezentat de concluzii ale unor cercetări anterioare, în cadrul cărora să ai evidențiat faptul că PDE5, enzimă ce se găsește la nivelul pereților vaselor de sânge, înregistrează valori crescute în adenocarcinomul esofagian. în plus, tot în cadrul lucrării s-a descoperit o dependență între de supraviețuire și expresia crescută a genelor corespunzătoare acestei enzime, ce ce a determinat identificarea acesteia drept o țintă eficientă pentru alternative de tratament

Ulterior, echipa cu care cercetătorii de la Universitatea din Nottingham a lucrat a prelevat 15 biopsie de țesut tumoral de la 8 pacienți și la utilizat în vederea creării unor tumori artificiale în laborator. În urma experimentului, descoperit faptul că douăsprezece probe au înregistrat răspunsuri slabe la chimioterapie, în timp ce 9 au prezentat sensibilitate la asociația dintre chimioterapie și inhibitorii PDE5. În plus, medicația adjuvantă nu a determinat niciun fel de reacții adverse, aceasta fiind reprezentată de o clasă de substanțe sigure și bine tolerate de organismul uman, aspect dovedit anterior prin diverse studii. Mai mult, autorii sugerează faptul că substanțele nu ar trebui să determine erecții necontrolate la persoanele de sex masculin care beneficiază de această asociere terapeutică.

sursa: News Medical

Publicat la 04-07-2022 | Vizite: 202 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp