Inteligenţa artificială în detectarea cancerului colorectal

Autor: Dr. Sisu Valentina Daniela , publicat la 05-11-2021

Inteligenţa artificială în detectarea cancerului colorectal
Un cercetător de la Universitatea Tulane a demonstrat că inteligenţa artificială e capabilă să detecteze şi să diagnosticheze cancerul colorectal din prelevate tisulare la fel de fidel sau poate chiar mai bine decât examenul anatomopatologic clasic.
Studiul a apărut recent în revista Nature Communications şi a urmărit în ce manieră inteligenţa articificială ar putea deveni un instrument util pentru anatomopatologi care sunt tot mai solicitaţi. Activitatea lor constă în vizualizarea a mii de preparate histologice. Volumul de muncă este în continuă creştere, iar oboseala acumulată sporeşte riscul de interpretări eronate. „Aceste studiu este cu adevărat revoluţionar, deoarece am reuşit să mobilizăm inteligenţa artificială în scopul identificării cancerelor într-o manieră accesibilă financiar.” afirmă prof. Hong-Wen Deng. Echipa lui Deng a colectat peste 13.000 imagini histologice de cancer colorectal de la 8.803 pacienţi din 13 centre independente din China, Germania şi SUA. Bazându-se pe acestea, au pus la punct un program de recunoaştere a modificărilor patologice, astfel încât un computer să poată distinge imagini din biopsii de cancer colorectal.

„Provocarea studiului a fost familiarizarea computerului cu dimensiunile imaginilor, forme şi texturi complexe şi modificări în coloraţia nucleilor. În final s-a observat că prin introducerea inteligenţei artificiale ca instrument de diagnostic performanţa e similară, dacă nu mai bună decât în activitatea anatomopatologului.” adaugă Deng. Aria de sub curba caracteristică de operare a programului (AUC) a fost folosită de către Deng drept indicator de performanţă, de aceasta depinzând succesul studiului. După ce s-au comparat rezultatele propuse de un grup de anatomopatologi cu o vastă experienţă cu cele furnizate de computer, s-a observat că anatomopatologii atingeau un scor de precizie de 0,969, în timp ce inteligenţa artificială ajungea la 0,98.

Utilizarea inteligenţei artificiale în procesul de identificare a cancerului e un proces la început de drum şi nu a fost încă acceptat de toţi. Prof. Deng speră ca în viitor tot mai mulţi anatomopatologi să folosească această tehnologie pentru a pune mai rapid diagnostice. „Este încă în faza de cercetare şi nu am comercializat-o încă, deoarece vrem să o facem cât mai prietenoasă cu utilizatorul şi uşor de implementat în diverse unităţi clinice. Să sperăm că o putem folosi şi pentru alte tipuri de cancer. Inteligenţa artificială poate grăbi întreg procesul de diagnostic şi salvează timp atât pentru pacient cât şi pentru clinician.” concluzionează Deng.

sursa: Science Daily
foto: Tulane News

Publicat la 05-11-2021 | Vizite: 250 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp