Indiferent de vârstă, transplantul rămâne standardul de îngrijire pentru pacienții cu cancer hepatic

Autor: Teodorescu Mihai , publicat la 02-08-2022

Indiferent de vârstă, transplantul rămâne standardul de îngrijire pentru pacienții cu cancer hepatic
Un studiu la care au participat pacienți diagnosticați cu carcinom hepatocelular, un tip de cancer hepatic sever, care apare de regulă în contextul cirozei, care a comparat rezultatele terapiilor ablative și a transplantului de ficat, arată că terapia cu cea mai mare eficacitate este transplantul hepatic, standardul actual de îngrijire al cancerului hepatic.
În cadrul studiului, un număr de peste 200 de pacienți cu vârsta de peste 70 de ani, diagnosticați cu carcinom hepatocelular și care au beneficiat de transplant de ficat au fost comparați cu peste 2.300 de pacienți cu aceeași afecțiune, încadrați în aceeași grupă de vârstă, care au fost tratați prin ablație cu radiofrecvență.

Ablația cu radiofrecvență este o terapie alternativă pentru carcinomul hepatocelular, o procedură minim invazivă în urma căreia tumorile sunt ucise parțial sau total. Deși reprezintă tratament mai puțin invaziv, ablația nu pare a fi întotdeauna eficientă, fiind mai degrabă folosită pentru a întârzia progresul bolii, în așteptarea transplantului. La pacienții la care rezultatele nu sunt unele pozitive în urma ablației, se recomandă întotdeauna transplantul, fără ca vârsta pacientului să fie luată în considerare.

„Aceasta este prima comparație între transplantul de ficat și ablația non-chirurgicală pentru carcinom hepatocelular, realizată la pacienții în vârstă”, a declarat autorul studiului, Malay Shah, directorul chirurgical al programului de transplant hepatic la UK HealthCare. Conform descoperirilor, pacienții incluși în studiu care au beneficiat de un transplant hepatic au obținut beneficii semnificative în urma transplantului, comparativ cu cei tratați prin ablație, în ciuda vârstei lor înaintate.

În prezent, doar în SUA există peste 12.000 de persoane aflate în așteptarea unui transplant hepatic. Șansele la viață ale acestora, cât și a celorlalți oameni care necesită un transplant de ficat, ar putea crește odată cu reducerea deficitului de organe transplantabile, cu condiția creșterii numărului de persoane interesate să devină donatori după deces.

sursa: News Medical

Publicat la 02-08-2022 | Vizite: 193 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp