Incidența cancerelor în rândul populațiilor tinere, într-o creștere semnificativă în ultimele trei decenii

Autor: Domșa Dariana , publicat la 08-09-2022

Incidența cancerelor în rândul populațiilor tinere, într-o creștere semnificativă în ultimele trei decenii
Începând cu anul 1990, incidența globală a cancerelor cu debut precoce (înaintea vârstei de 50 de ani) a cunoscut o creștere dramatică, potrivit concluziilor unui studiu realizat de cercetătorii britanici. În incercarea de a înțelege care sunt motivele pentru care tot mai multe persoane tinere dezvoltă cancer, cercetătorii au efectuat analize extinse ale datelor disponibile în literatura de specialitate, cât și online, inclusiv informații despre expunerile timpurii care ar fi putut contribui la creșterea riscului de cancer.
Rezultatele, publicate în jurnalul Nature Reviews Clinical Oncology, indică faptul că expunerea la factori de risc pentru cancer la vârste fragede crește semnificativ riscul de cancer mai târziu în viață. Studiul arată că riscul a crescut de la o generație la alta, în special după anul 1960, fiind de așteptat ca trendul negativ să se păstreze, iar ratele cancerului cu debut precoce să continue să crească în generațiile următoare.

Pentru studiu, cercetătorii au analizat datele globale care descriu incidența a mai mult de zece tipuri diferite de cancer cu o incidență crescută la adulți înainte de vârsta de 50 de ani, iar ulterior au căutat studii care au examinat tendințele posibililor factori de risc pentru cancer. O analiză extinsă a arătat că dieta, stilul de viață, greutatea, expunerea la diverși factori de mediu și microbiomul uman s-au schimbat substanțial în ultimele decenii, ceea ce ar fi putut contribui la creșterea incidenței cancerelor cu debut precoce.

Cu toate acestea, cel mai probabil incidența crescută a cancerului diagnosticat înainte de vârsta de 50 de ani se datorează creșterii gradului de conștientizare a oamenilor cu privire la necesitatea efectuării de screening-uri pentru cancer încă de la vârste tinere, cât și a îmbunătățirii tehnologiei de screening.

Principalele limitări ale studiului actual sunt reprezentate de cantitatea redusă de date colectată din țările cu venituri reduse și lipsa unor studii de cohortă care să includă și copiii mici. În lipsa unor studii de acest gen, menționează autorii, „este dificil de identificat comportamentul din urmă cu zeci de ani al unei persoane care ulterior dezvoltă o anumită formă de cancer”.

sursa: News Medical

Publicat la 08-09-2022 | Vizite: 207 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp