Imunoterapia dublă și chimioterapia anterioare intervenției chirurgicale îmbunătățesc prognosticul cancerului pulmonar non-microcelular

Autor: Bulacu-Dabu Ioan-Alexandru , publicat la 16-05-2023

Imunoterapia dublă și chimioterapia anterioare intervenției chirurgicale îmbunătățesc prognosticul cancerului pulmonar non-microcelular
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea MD Anderson din Texas arată că adăugarea substanței ipilimumab la combinația terapeutică de nivolumab și chimioterapie anterior operației de rezecare a cancerului pulmonar non-microcelular are potențial de reducere a volumului tumorii și de îmbunătățire a prognosticului acesteia. Conform oamenilor de știință, această atitudine terapeutică a fost asociată și cu o creștere a infiltrării celulelor imune, precum și cu o calitate superioară a microbiomului intestinal.
Autorii explică faptul că studiul a fost bazat pe comparația directă a două opțiuni terapeutice, mai exact dintre combinația de nivolumab și chimioterapie (combinația dublă) și combinația triplă, reprezentată de cea dintâi la care a fost adăugat și ipilimumab drept neoadjuvant. Aceștia afirmă că ambele opțiuni au determinat răspunsuri patologice majore asupra tumorilor, acestea constând într-o reducere a volumului tumoral viabil anterior operației chirurgicale de îndepărtare, însă combinația triplă a generat reduceri superioare celei duble, diferența procentuală dintre acestea fiind de 18,9%.

Cu alte cuvinte, combinația dublă de chimioterapice a determinat un răspuns patologic major la nivel tumoral de 32,1%, în timp ce combinația triplă a generat o reducere a masei tumorale de 50%. Cercetătorii sunt de părere că descoperirea are o implicație clinică marcată, întrucât niciuna dintre cele două atitudini terapeutice folosite izolat nu a condus la astfel de rezultate, întrucât administrarea de ipilimumab în mod izolat a determinat, în medie, o reducere de doar 15% în cadrul analizelor anterioare.

Tina Cascone, profesor de oncologie toracică și cervicală la universitatea americană și autor corespondent, afirmă că rezultatele sunt foarte încurajatoare, întrucât acestea sugerează faptul că un număr crescut de pacienți ar putea beneficia de strategii terapeutice mai eficiente, prin care riscul de recidivă scade, iar rezultatele sunt îmbunătățite global. Această afirmație este susținută, din punct de vedere statistic, de faptul că aproximativ 30% din pacienții ce suferă de cancer pulmonar non-microcelular prezintă o formă rezecabilă a tumorii, însă mai mult de jumătate din cazuri riscă să înregistreze recidive fără terapii suplimentare.

În ceea ce privește participanții la studiu, este important de menționat că, în medie, 84% dintre aceștia au fost caucazieni, 56,5% de sex masculin, iar majoritatea au prezentat tumora în stadiile IB până la IIIA rezecabil.

sursa: Science Daily
foto: The University of Texas MD Anderson Cancer Center

Publicat la 16-05-2023 | Vizite: 166 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp