Care sunt beneficiile exercițiilor fizice la pacienții cu cancer mamar și de prostată?

Autor: Acasandrei Mihaela , publicat la 18-11-2016

Care sunt beneficiile exercițiilor fizice la pacienții cu cancer mamar și de prostată?
Exercițiile fizice în timpul, dar mai ales după tratamentul oncologic sunt sigure pentru pacienții cu cancer de sân și de prostată și ajută la îmbunătățirea calității vieții, a gradului de fitness și a funcționalității fizice. Aceste concluzii au fost prezentate în cadrul conferinței anuale a Agenției Internaționale pentru Cercetare a Cancerului (IARC).

Studiile oferă o nou viziune asupra modului prin care exercițiile de tip aerobic sau de rezistență pot preveni sau întârzia multe dintre efectele nefavorabile fizice cât și psihice pe care supraviețuitorii cancerului le experimentează chiar și după ani de la încetarea tratamentului. Aceste efecte pot afecta negativ funcționalitatea fizică și calitatea vieții, implicit pot crește riscul de apariție al obezității și al altor boli cronice în rândul supraviețuitorilor.

În ceea ce privește cancerul mamar, a fost consultată o analiză sistematică publicată în Journal of Community Support Oncology care a cuprins 17 trial-uri controlate randomizate care a analizat impactul exercițiilor fizice în rândul femeilor care urmau tratament chimio- sau radioterapic. Intervențiile au variat între 3 și 6 luni. Astfel s-a remarcat faptul că femeile care au urmat regimul de exerciții fizice prescris au experimentat creșterea forței musculare, îmbunătățirea funcției cardiace și ameliorarea calității vieții, în comparație cu femeile care nu au realizat astfel de exerciții.

Un alt studiu a inclus 32 de pacienți cu cancer de prostată cu vârsta medie de 65 de ani, care urmau terapia de deprivare androgenică. Aceștia au fost repartizați randomizat într-un grup care a beneficiat de o dietă predominant vegetariană și un program de exerciții de forță și aerobice, respectiv un al doilea grup asupra căruia nu s-a intervenit prin modificarea dietei și a gradului de activitate fizică efectuată.
La sfârșitul celor 3 luni de monitorizare s-a observat în cadrul primului grup îmbunătățirea calității vieții, a satisfacției, a mobilității și a forței, inclusiv reducerea cu 1% a procentului de masă grasă și cu 2 kg a greutății corporale, în urma intervențiilor asupra stilului de viață. În schimb, cei care nu au realizat schimbări dietetice și ale activității fizice se pare că au înregistrat creșterea cu 1% a țesutului adipos, fără modificarea greutății.

Concluziile rezultate din aceste studii susțin beneficiile unei vieți active în condiții de siguranță și ale unei alimentații sănătoase, atât pe parcursul tratamentului oncologic, dar mai ales după terminarea acestuia în rândul pacienților cu cancer.

Sursa: American Institute for Cancer Research

Publicat la 18-11-2016 | Vizite: 2462 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp