Ghidarea planificării tratamentului pacienților cu cancer de prostată: durata terapiei cu privare de androgeni influențează rezultatele

Autor: Domșa Dariana , publicat la 25-01-2022

Ghidarea planificării tratamentului pacienților cu cancer de prostată: durata terapiei cu privare de androgeni influențează rezultatele
Rezultatele unui studiu amplu, desfășurat prin colaborarea oamenilor de știință din 16 centre internaționale de cercetare, ar putea ajuta la ghidarea planificării tratamentului pentru pacienții cu cancer de prostată cu risc ridicat.
Cercetătorii au constatat că pacienții care primesc doze mari de radioterapie cu fascicul extern, pot beneficia de terapia de privare de androgeni (ADT) care durează mai mult de 18 luni, în timp ce, în cazul celor tratați folosind radioterapie cu fascicul extern și un impuls de brahiterapie, terapia de privare de androgeni poate oferi beneficii chiar și dacă este urmată pe o perioadă mai scurtă de timp.

Adăugarea terapiei de privare de androgeni la terapia cu radiații s-a dovedit în mod constant că îmbunătățește supraviețuirea, atunci când este folosită pentru tratamentul bărbaților cu cancer de prostată cu risc ridicat. Cu toate acestea, scăderea nivelului de testosteron este asociată cu o serie de efecte secundare, inclusiv evenimente adverse mai grave, atunci când terapia ADT este utilizată pentru durate mai lungi. Deși s-a emis de multă vreme ipoteza că, prin furnizarea de doze extrem de mari de radiații s-ar putea scurta durata necesară de ADT, acest lucru nu a fost niciodată dovedit.

Cercetătorii au analizat datele individuale de la trei cohorte de pacienți: o cohortă retrospectivă de pacienți care au primit fie radioterapie cu fascicul extern în doză mare, fie radioterapie cu fascicul extern cu un impuls de brahiterapie, o cohortă de pacienți înrolați într-un studiu randomizat de fază 3 care a inclus pacienți din 23 de centre de tratament din Australia și Noua Zeelandă și o cohortă de pacienți înscriși într-un studiu randomizat de fază 3, efectuat în 10 centre de tratament din Spania.

În cohorta retrospectivă, a fost observată o interacțiune semnificativă între tipul de tratament și durata ADT. O durată de 18 luni sau mai mult a fost asociată cu rezultate îmbunătățite, comparativ cu durate mai scurte, pentru pacienții care au primit doze mari de radioterapie cu fascicul extern fără un impuls de brahiterapie. În schimb, în ​​rândul pacienților care au primit radioterapie și brahiterapie, o durată ADT de cel puțin șase luni a fost asociată cu o supraviețuire îmbunătățită fără metastaze și supraviețuire globală, comparativ cu primirea ADT pentru o perioadă mai scurtă de șase luni. În cazul pacienților care primesc radioterapie fără brahiterapie, durata optimă a ADT a fost de 26, 3 luni, a constatat o analiză efectuată ulterior.

„Rezultatele noastre sugerează că durata optimă a ADT pentru pacienții care primesc radioterapie cu doze mari poate fi mai mare de 18 luni”, a spus autorul studiului, Amar Kishan, profesor asociat și vicepreședinte de cercetare clinică și translațională în Departamentul de Oncologie Radiațională de la Universitatea din California.

sursa: News Medical
foto: UCLA Health

Publicat la 25-01-2022 | Vizite: 205 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp