Dieta mediteraneeană reduce riscul bărbaților de a dezvolta cancer de prostată
Autor: Teodorescu Mihai , publicat la 14-03-2023

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Australia de Sud a arătat că bărbații care consumă în mod regulat fructe și legume colorate, precum cele care compun dieta mediteraneeană, au un risc mai scăzut de a fi diagnosticați cu cancer de prostată. Cercetarea a comparat concentrațiile plasmatice de micronutrienți ale pacienților cu cancer de prostată cu cele ale unui grup de participanți sănătoși.
Luteina, licopenul și alfa-carotenul sunt antioxidanți care se găsesc în fructe și legume colorate precum morcovii, roșiile și spanacul. Considerate o sursă bogată de nutrienți și antioxidanți, fructele și legumele colorate protejează celulele împotriva daunelor oxidative și a inflamației, factori importanți în dezvoltarea cancerului. Studiul actual a analizat datele din cadrul a două cercetări realizate anterior și publicate în jurnalul Cancers. Potrivit autorilor, ambele studii au evidențiat importanța unei diete mediteraneene sau asiatice care include fructe și legume colorate în prevenirea cancerului de prostată. În plus, studiile au arătat că o astfel de alimentație îmbunătățește șansele de recuperare ale bărbaților diagnosticați anterior cu cancer de prostată.
Cercetătorii au concluzionat că, prin urmare, o dietă bogată în fructe și legume colorate poate fi o modalitate eficientă de a preveni cancerul de prostată. În plus, o dietă mediteraneeană sau asiatică care include aceste alimente poate avea beneficii suplimentare în prevenirea altor forme de cancer, precum și a altor afecțiuni cronice, precum bolile de inimă și diabetul.
Cancerul de prostată este o afecțiune caracterizată prin creșterea anormală și necontrolată a celulelor canceroase în țesutul prostatei, o glandă masculină situată în partea inferioară a vezicii urinare. Cancerul de prostată este considerat cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la bărbații cu vârsta peste 50 de ani.
sursa: Science Daily
foto: University of South Australia
Publicat la 14-03-2023 | Vizite: 32 | bibliografie
Alte articole:
- Cum migreaza celulele canceroase in organism?
- Tipurile de cancer cu impactul cel mai mare asupra anilor de viata sanatosi
- Dispozitivul portabil ce poate depista markerii tumorali
- Compusii din ceapa ar putea opri dezvoltarea proliferarii celulare in cancerul ovarian
- Nanoparticulele din aur ar putea fi utilizate in tratamentul cancerului pancreatic
- Un nou tratament impotriva cancerului ovarian
- Alcoolul si cancerul
- Persoanele intolerante la lactoza au un risc mai mic de a dezvolta anumite tipuri de cancer
- Metastazarea cancerului in organism ar putea fi incetinita, cred cercetatorii
- Cercetatorii au descoperit o tinta terapeutica promitatoare in cazul glioblastomului
- Extractul de aronia, in combinatie cu chimioterapia, omoara cancerul de pancreas
- De ce apare rezistenta la tamoxifen?
- Hormonoterapia cancerului de prostata ar putea creste riscul de dementa?
- Ritmul circadian si dezvoltarea cancerului
- O posibila explicatie pentru recidiva cancerului mamar