Combinarea radioterapiei cu terapia sistemică prelungește supraviețuirea pacienților cu o formă severă de cancer
Autor: Domșa Dariana , publicat la 31-10-2022

Pacienții cu cancer hepatic avansat ar putea obține beneficii importante în urma adăugării radioterapiei la terapia sistemică, sugerează un studiu clinic realizat de cercetătorii de la Universitatea din Toronto. Combinarea celor două terapii poate întârzia progresia tumorii, fără a afecta calitatea vieții pacienților, ceea ce ar duce la extinderea supraviețuirii acestora. Descoperirile indică faptul că radioterapia ar trebui să reprezinte o opțiune standard de tratament pentru pacienții cu cancer hepatic avansat care nu sunt eligibili pentru rezecție și alte terapii standard.
Cancerele hepatice, considerate unele dintre cel mai frecvent diagnosticate tipuri de cancer, reprezintă a treia cauză de deces prin cancer, la nivel global. În ultimii 40 de ani, incidența carcinomului hepatocelular (HCC), cel mai frecvent tip de cancer hepatic, a crescut considerabil, ajungându-se chiar la o triplare a numărului de cazuri în anumite state. Terapia sistemică reprezintă standardul de îngrijire pentru pacienții cu HCC care nu sunt eligibili pentru rezecție chirurgicală (procedură chirurgicală în urma căreia tumorilor sunt eliminate) sau alte terapii invazive. Literatura de specialitate a sugerat faptul că radioterapia ar putea oferi importante beneficii pacienților care nu pot fi supuși unor terapii invazive. Pentru a afla dacă acest lucru este adevărat, cercetătorul și profesorul de oncologie Laura Dawson, împreună cu omologi de la Universitatea din Toronto, au efectuat un studiu randomizat axat pe rolul radioterapiei pentru pacienții cu ca cer hepatic avansat care nu pot beneficia de rezecție chirurgicală.
Un număr de 193 de pacienți cu vârsta medie de 65 de ani și cu diagnostic de HCC avansat au fost incluși în studiu. Niciunul dintre pacienți nu era eligibil pentru terapii standard, fie din cauza unei recurențe a cancerului în urma terapiei standard, fie din cauza unor factori clinici. Participanții au fost grupați în mod aleatoriu pentru a primi terapie cu radiații corporale urmată de terapia standard, fie terapia standard în monoterapie.
Pe întreaga perioadă de urmărire, supraviețuirea globală a fost mai lungă pentru pacienții care au primit terapia standard în combinație cu terapia cu radiații corporale. Supraviețuirea fără progresia cancerului a fost, de asemenea, semnificativ mai bună în rândul celor tratați prin combinația celor două terapii. Studiul actual confirmă ipoteza conform căreia radioterapia este un tratament eficient pentru pacienții cu cancer hepatic nerezecabil.
sursa: News Medical
foto: ASTRO News
Publicat la 31-10-2022 | Vizite: 93 | bibliografie
Alte articole:
- Cum migreaza celulele canceroase in organism?
- Tipurile de cancer cu impactul cel mai mare asupra anilor de viata sanatosi
- Dispozitivul portabil ce poate depista markerii tumorali
- Compusii din ceapa ar putea opri dezvoltarea proliferarii celulare in cancerul ovarian
- Nanoparticulele din aur ar putea fi utilizate in tratamentul cancerului pancreatic
- Un nou tratament impotriva cancerului ovarian
- Alcoolul si cancerul
- Persoanele intolerante la lactoza au un risc mai mic de a dezvolta anumite tipuri de cancer
- Metastazarea cancerului in organism ar putea fi incetinita, cred cercetatorii
- Cercetatorii au descoperit o tinta terapeutica promitatoare in cazul glioblastomului
- Extractul de aronia, in combinatie cu chimioterapia, omoara cancerul de pancreas
- De ce apare rezistenta la tamoxifen?
- Hormonoterapia cancerului de prostata ar putea creste riscul de dementa?
- Ritmul circadian si dezvoltarea cancerului
- O posibila explicatie pentru recidiva cancerului mamar