Cercetătorii au reușit optimizarea terapiei anticancer cu ajutorul nanoparticulelor

Autor: Airinei Camelia , publicat la 17-11-2023

Cercetătorii au reușit optimizarea terapiei anticancer cu ajutorul nanoparticulelor
Cercetătorii de la Institutul Max Planck pentru Științe Multidisciplinare, Centrul Medical Universitar Göttingen și Institutul de Tehnologie din Karlsruhe au dezvoltat o nouă abordare pentru tratamentul cancerului pancreatic, unul dintre cele mai letale tipuri de cancer. Această boală este adesea diagnosticată târziu, din cauza lipsei de simptome în stadiile incipiente, iar tumorile avansate și metastazele nu pot fi complet eliminate. Chemoterapiile tradiționale atacă atât celulele tumorale, cât și cele sănătoase din întregul corp, provocând efecte secundare semnificative.
Noua metodă folosește nanoparticule pentru a transporta substanța activă Gemcitabină direct în tumoră, în concentrații mari. Această abordare mărește eficacitatea tratamentului și reduce efectele asupra celulelor sănătoase. Nanoparticulele eliberează medicamentul în principal în tumoră, spre deosebire de metodele tradiționale care distribuie medicamentul în tot corpul, ducând la efecte toxice.

Un alt avantaj al nanoparticulelor este capacitatea lor de a ocoli mecanismele de rezistență în tumoră. Gemcitabina liberă este adesea ineficientă în tumoră, dar continuă să producă efecte secundare considerabile. Nanoparticulele folosesc un mecanism diferit de absorbție în celulele tumorale, oferind o abordare terapeutică potențial foarte eficientă.

Această descoperire este rezultatul unei cooperări interdisciplinare eficiente, implicând chimisti, biologi, farmaciști și medici. Cercetătorii lucrează acum la optimizarea terapiei pentru aplicații clinice, cu scopul de a aduce nanoparticulele din faza de testare în utilizarea clinică cât mai curând posibil. Studiul, recent publicat în jurnalul Advanced Materials, promite un tratament mai precis și cu mai puține efecte secundare pentru carcinomul pancreatic decât terapiile actuale.

sursa: Science Daily
foto: O tumoare sub microscopul cu fluorescență: țesutul acestei tumori pancreatice dintr-un șoarece strălucește în verde, nanoparticulele portocalii. (Copyright: Myrto Ischyropoulou / Max Planck Institute for Multidisciplinary Sciences)

Publicat la 17-11-2023 | Vizite: 160 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp