Cercetătorii au dezvoltat un vaccin care ar putea preveni răspândirea metastazelor cancerigene la plămâni
Autor: Airinei Camelia , publicat la 20-10-2023

Un studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences prezintă un vaccin experimental care ar putea preveni răspândirea metastazelor cancerigene la plămâni. Ingredientele-cheie ale vaccinului sunt nanoparticulele create din viruși bacterieni, modificate pentru a ținta o proteină cunoscută ca având un rol central în creșterea și răspândirea cancerului. În experimentele pe șoareci, vaccinul a redus semnificativ răspândirea metastazelor de cancer de sân și de piele către plămâni și a îmbunătățit rata de supraviețuire după îndepărtarea chirurgicală a tumorii primare.
Grupul de ingineri de la Universitatea din California, San Diego, subliniază importanța proteinelor S100A9, eliberate de obicei de celulele imune, în procesul de metastază. Rolul lor inițial este de a regla inflamația, dar în exces, aceste proteine pot atrage celulele canceroase, facilitând formarea de tumori agresive și răspândirea lor la alte organe.Echipa, condusă de Nicole Steinmetz, a creat un vaccin candidat care modulează nivelurile proteinei S100A9. Atunci când a fost injectat subcutanat în șoareci, vaccinul a stimulat sistemul imunitar să producă anticorpi împotriva S100A9, reducând astfel nivelurile proteinelor și minimizând metastazele la plămâni. De asemenea, vaccinul a crescut expresia proteinelor imunostimulatoare cu proprietăți antitumorale și a redus nivelurile proteinelor imunosupresoare.
Vaccinul conține nanoparticule dintr-un virus bacterian numit Q beta, izolat din bacteria E. coli. Aceste nanoparticule funcționează ca momeală pentru sistemul imunitar, care le recunoaște ca fiind străine și începe să producă anticorpi împotriva proteinelor S100A9.
În modelul pe șoareci, vaccinul a fost testat pentru eficacitatea sa împotriva melanomului și a cancerului de sân triple-negativ, un tip de cancer agresiv și dificil de tratat. Șoarecii vaccinați au prezentat o reducere semnificativă a creșterii tumorilor pulmonare în comparație cu șoarecii nevaccinați. Mai mult, s-a constatat că vaccinul oferă o protecție împotriva metastazelor, în special după îndepărtarea chirurgicală a tumorii primare.
Cu toate acestea, înainte de a avansa către studiile clinice pe oameni, sunt necesare studii mai cuprinzătoare de siguranță. Echipa de cercetare intenționează, de asemenea, să evalueze eficacitatea vaccinului în combinație cu alte terapii pentru cancer, cu scopul de a îmbunătăți eficacitatea acestuia împotriva tipurilor de cancer greu de tratat.
Astfel, vaccinul dezvoltat oferă o abordare inovatoare, vizând nu celulele tumorale în sine, ci micromediul tumoral, schimbând în esență întregul sistem imunitar pentru a fi mai antitumoral. Acest lucru deschide calea pentru dezvoltarea unor intervenții personalizate în lupta împotriva metastazelor cancerigene.
sursa: Science Daily
foto: Image by iStock/peterschreiber.media
Publicat la 20-10-2023 | Vizite: 230 | bibliografie
Alte articole:
- Cum migreaza celulele canceroase in organism?
- Tipurile de cancer cu impactul cel mai mare asupra anilor de viata sanatosi
- Dispozitivul portabil ce poate depista markerii tumorali
- Compusii din ceapa ar putea opri dezvoltarea proliferarii celulare in cancerul ovarian
- Nanoparticulele din aur ar putea fi utilizate in tratamentul cancerului pancreatic
- Un nou tratament impotriva cancerului ovarian
- Alcoolul si cancerul
- Persoanele intolerante la lactoza au un risc mai mic de a dezvolta anumite tipuri de cancer
- Metastazarea cancerului in organism ar putea fi incetinita, cred cercetatorii
- Cercetatorii au descoperit o tinta terapeutica promitatoare in cazul glioblastomului
- Extractul de aronia, in combinatie cu chimioterapia, omoara cancerul de pancreas
- De ce apare rezistenta la tamoxifen?
- Hormonoterapia cancerului de prostata ar putea creste riscul de dementa?
- Ritmul circadian si dezvoltarea cancerului
- O posibila explicatie pentru recidiva cancerului mamar