Care sunt pacienții care ar putea obține beneficii prin imunoterapie sau chimioterapie? Un nou studiu poate oferi răspunsul

Autor: Domșa Dariana , publicat la 18-02-2022

Care sunt pacienții care ar putea obține beneficii prin imunoterapie sau chimioterapie? Un nou studiu poate oferi răspunsul
Secvențierea genomică ar putea fi utilizată pentru a prezice probabilitatea ca pacienții cu cancer gastric să beneficieze de chimioterapie sau de imunoterapie, arată un studiu recent. Studiul, publicat în jurnalul Nature Communications, ar putea ajuta la construirea unui model care să fie ulterior folosit de către clinicieni pentru a prezice probabilitatea pacienților să obțină beneficii în urma celor două tipuri de tratamente.
Pentru a construi un astfel de model, cercetătorii au dezvoltat și implementat un algoritm de învățare automată care a integrat datele genetice de la peste 5.000 de pacienți. Apoi, echipa a dezvoltat o semnătură moleculară constând din 32 de gene care ar putea fi utilizate pentru a ghida deciziile de îngrijire a pacienților. „Am fost încântați să remarcăm faptul că semnătura noastră de 32 de gene a oferit nu numai informații de prognostic, ci a și prezis beneficiul pacientului de pe urma chimioterapiei și imunoterapiei”, spune autorul studiului, Tae Hyun Hwang, directorul Departamentului de Sănătate Clinica Mayo din Florida.

Același cercetător declară faptul că semnătura moleculară de 32 de gene are încă nevoie de validare prospectivă, însă cel mai probabil în cele din urmă va fi capabilă să identifice pacienții care ar putea răspunde la chimioterapie și imunoterapie. „În mod similar, am fi, de asemenea, capabili să identificăm pacienții care cel mai probabil nu vor obține beneficii după chimioterapie și imunoterapie, scutindu-i astfel de potențialele efecte secundare ale acestor terapii”, spune doctorul Hwang.

Echipa de cercetători lucrează, de asemenea, pentru a dezvolta noi teste bazate pe nivelul de expresie al uneia sau a mai multor gene pentru a face biomarkerii mai accesibili și ușor de implementat în cadrul clinic. „Lucrăm la algoritmi de inteligență artificială care utilizează imagini de diagnostic histopatologic pentru a identifica pacienții care au cele mai mari șanse să obțină beneficii în urma imunoterapiei”, declară doctorul Hwang.

sursa: Science Daily

Publicat la 18-02-2022 | Vizite: 243 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp