Arginina, un medicament oral ieftin, poate amplifica efectul radioterapiei pentru cancer

Autor: Ilie Diana Alexandra , publicat la 17-11-2021

Arginina, un medicament oral ieftin, poate amplifica efectul radioterapiei pentru cancer
Un nou studiu clinic randomizat a revelat capacitatea argininei de a amplifica efectul radioterapiei la pacienții oncologici, cu metastaze cerebrale. La 78% dintre aceștia a apărut un răspuns complet sau parțial în decursul perioadei de urmărire de până la 4 ani, în comparație cu grupul placebo, care au înregistrat aceleași rezultate doar în proporție de 22%.
Acest studiu a avut ca scop demonstrarea capacității de radiosensibilizare pe care arginina o posedă, însă a deschis poarta către o nouă abordare terapeutică în ceea ce privește terapia cancerului: „Pe baza acestor constatări ar trebui să continuăm să investigăm arginina în combinație cu radioterapie, dar și în combinație cu chimioterapie sau imunoterapie și chiar și arginina singură”, a spus dr. Leandro Cerchietti.

Ideea conform căreia arginina ar fi utilă în tratamentul cancerului survine de la faptul că tumorile, pentru a supraviețui și a crește au nevoie de oxid nitric (NO) , pe care îl pot sintetiza în urma producției enzimei-cheie în formarea acestuia, NO-sintetaza. Baza formării NO-sintetazei este arginina. Inițial, a fost abordată strategia scăderii producției de oxid nitric pentru a împiedica dezvoltarea tumorală, însă aceasta nu a avut succes, din cauza numeroaselor efecte adverse care au survenit ulterior. Oxidul nitric este un constituent important al organismului, cu rol în reglarea fluxului sangvin la nivelul întregului organism, iar blocarea sintezei sale are repercusiuni severe.

O altă cale de abordare a tratamentului a fost creșterea producției de oxid nitric, prin administrare orală de arginină, substratul din care NO se formează, cu rațiunea scăderii activității de producție tumorală. NO poate deteriora celula la cantități mari, iar supraîncărcarea acesteia cu oxid nitric înainte de cura de radioterapie, în urma căreia ADN-ul celular tumoral se distruge, va conduce la scăderea capacității de reparare. Experimentele pe șoricei au confirmat această idee.

A fost realizat studiul clinic, în care pacienții cu metastaze cerebrale au primit arginină pe cale orală cu o oră înainte de cura de radioterapie, iar rezultatele de peste 6 luni au arătat o ameliorare sau stagnare a simptomatologiei neurologice în cazul a 82% dintre pacienți, comparativ cu 20% din grupul control. În plus, au existat cazuri de vindecare, în care tumorile au dispărut la câțiva dintre participanții la studiu.

„Dovezile din acest studiu și cercetările anterioare sugerează, de asemenea, că arginina nu doar că poate bloca în mod direct celulele tumorale, însă poate și amplifica activitatea celulelor imune antitumorale”, a spus dr. Cerchietti.

Această metodă terapeutică ar putea fi aplicată în cazul oricărei tumori care supraexprimă NO-sintetaza, însă sunt necesare studii ulterioare pentru confirmarea și standardizarea acestei metode terapeutice. Echipa de cercetători a demarat deja planificarea noilor studii legate de arginină, ca viitor tratament pentru cancer.

sursa: Science Daily
foto: Weill Cornell Medicine

Publicat la 17-11-2021 | Vizite: 262 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp