Antidepresivele pot inhiba răspândirea cancerului, sugerează un studiu efectuat pe șoareci

Autor: Domșa Dariana , publicat la 30-09-2021

Antidepresivele pot inhiba răspândirea cancerului, sugerează un studiu efectuat pe șoareci
Antidepresivele ar putea ajuta la îmbunătățirea tratamentelor moderne împotriva cancerului. Într-un studiu de laborator efectuat pe șoareci, antidepresivele au încetinit creșterea cancerului pancreatic și de colon și, atunci când au fost combinate cu imunoterapia, au oprit dezvoltarea pe termen lung a cancerului. În unele cazuri, tumorile au dispărut complet. Descoperirile vor fi testate în studiile clinice la om.
Serotonina, denumită și hormonul fericirii, cunoscut datorită efectelor sale benefice asupra dispoziției, se regăsește într-o cantitate redusă în creierul persoanelor deprimate. Hormonul influențează, de asemenea, multe alte funcții din tot corpul. Majoritatea serotoninei nu este localizată în creier, ci este stocată în trombocitele din sânge. Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS), folosiți pentru tratarea depresiei, cresc nivelul serotoninei din creier, dar scad serotonina periferică din trombocite. Inhibitorii recaptării serotoninei încetinesc, de asemenea, creșterea tumorilor.

Implicarea serotoninei în carcinogeneză era deja cunoscută. Până acum, însă, mecanismele de bază au fost neclare. Într-un nou studiu, cercetătorii de la Universitatea din Zurich și Spitalul Universitar din Zurich au arătat că anumite medicamente care scad nivelul serotoninei periferice pot încetini, de asemenea, creșterea cancerului la șoareci. „Medicamentele deja aprobate pentru utilizare clinică ca antidepresive ar putea ajuta la îmbunătățirea tratamentului cancerelor pancreatice și colorectale incurabile până acum”, spune Pierre-Alain Clavien, directorul Departamentului de Chirurgie și Transplant.

Celulele canceroase folosesc serotonina pentru a stimula producția unei molecule imunoinhibitoare, cunoscută sub numele de PD-L1, care se leagă de celulele T, un tip specific de celule imune care recunosc și elimină celulele tumorale și le fac disfuncționale. În experimentele pe șoareci, cercetătorii au reușit să demonstreze că ISRS sau inhibitorii periferici ai sintezei serotoninei previn mecanismul imunoinhibator.

„Această clasă de antidepresive și alte blocante ale serotoninei determină celulele imune să recunoască și să elimine eficient celulele tumorale. Rezultatele noastre oferă speranță pacienților cu cancer, deoarece medicamentele utilizate sunt deja aprobate pentru utilizare clinică.", spune Clavien.

sursa: Science Daily
foto: University of Zurich (UZH)

Publicat la 30-09-2021 | Vizite: 238 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp