Acidul lactic determină celulele imunitare să contribuie la răspândirea cancerului în organism
Autor: Domșa Dariana , publicat la 01-02-2022

Acidul lactic, produs în cantități mari de celulele canceroase, perturbă funcționarea mecanismelor de apărare ale organismului împotriva tumorilor. Un studiu recent, publicat în jurnalul Cell Reports, explică motivul pentru care se întâmplă acest lucru.
De vină ar putea fi macrofagele, un tip specific de celule imunitare, care utilizează acidul lactic ca sursă de energie. Prezente în număr mare în tumori, macrofagele sunt induse în eroare de tumoră, pentru a o ajuta să se dezvolte. Folosindu-se de acidul lactic, macrofagele reușesc să supraviețuiască și ulterior să se dezvoltă în celule care promovează tumorile. În imunoterapie, celulele imune ale corpului sunt declanșate pentru a ataca în mod optim celulele canceroase. Deși imunoterapia funcționează foarte bine pentru cancerul de piele și este tot mai frecvent folosită împotriva cancerului pulmonar, statisticile arată faptul că proporția de pacienți care răspund favorabil la tratament este departe de a fi cel dorit.
Unul dintre motivele pentru care imunoterapia nu este întotdeauna eficientă, arată cercetătorii, se datorează faptului că macrofagele se hrănesc cu acidul lactic din tumoră și, ca urmare, opresc activitatea „celulelor imune ucigașe” pe care imunoterapia le stimulează în mod normal. Pentru a crește eficiența imunoterapiei, ar fi necesară suprimarea celulelor care perturbă sistemul imunitar, cum ar fi macrofagele, prin reducerea sau neutralizarea producției de acid lactic.
„Producția de acid lactic în tumori ar putea fi prevenită, o astfel de strategie fiind investigată deja în studii clinice. Totuși, tocmai pentru că știm că, pe lângă celulele canceroase, multe alte celule din tumoră produc acid lactic, rămâne de văzut dacă aceste strategii vor fi suficiente pentru a reduce acidul lactic astfel încât efectul său asupra macrofagelor să fie anulat. Pe de altă parte, se poate încerca neutralizarea acidului lactic, de exemplu, prin administrarea unui fel de soluție tampon. O cercetare preliminară în acest sens este, de asemenea, în curs de desfășurare”, declară autorul studiului, Jo Van Ginderachter, medic imunolog Institutul Flamand de Biotehnologie din Amsterdam.
sursa: Science Daily
foto: VUB Press
Publicat la 01-02-2022 | Vizite: 453 | bibliografie
Alte articole:
- Cum migreaza celulele canceroase in organism?
- Tipurile de cancer cu impactul cel mai mare asupra anilor de viata sanatosi
- Dispozitivul portabil ce poate depista markerii tumorali
- Compusii din ceapa ar putea opri dezvoltarea proliferarii celulare in cancerul ovarian
- Nanoparticulele din aur ar putea fi utilizate in tratamentul cancerului pancreatic
- Un nou tratament impotriva cancerului ovarian
- Alcoolul si cancerul
- Persoanele intolerante la lactoza au un risc mai mic de a dezvolta anumite tipuri de cancer
- Metastazarea cancerului in organism ar putea fi incetinita, cred cercetatorii
- Cercetatorii au descoperit o tinta terapeutica promitatoare in cazul glioblastomului
- Extractul de aronia, in combinatie cu chimioterapia, omoara cancerul de pancreas
- De ce apare rezistenta la tamoxifen?
- Hormonoterapia cancerului de prostata ar putea creste riscul de dementa?
- Ritmul circadian si dezvoltarea cancerului
- O posibila explicatie pentru recidiva cancerului mamar